Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε πως η Ελλάδα ξεπληρώνει τα δάνεια του ΔΝΤ και ξεμπλέκει οριστικά από αυτό. Κάτι τέτοιο όμως είναι εντελώς ψευδές.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει εκτός από τα δάνεια που λήγουν φέτος (=€1,5 δις) και τα δάνεια που λήγουν το 2020 (=€2,1 δις). Συνολικά δηλαδή €3,6 δις, τη στιγμή που το χρέος μας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε €9,4 δις. 

Αν πραγματοποιηθεί η παραπάνω πληρωμή, το υπόλοιπο του δανείου προς το ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στα €5,8 δις. Αυτό θα αποπληρώνεται σταδιακά μέχρι και το 2024. Έως τότε το ταμείο θα διατηρεί ακέραιο τον εποπτικό του ρόλο και την βαρύνουσα γνώμη του στις συζητήσεις για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής. Η παρουσία του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας ήταν απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων, κυρίως Γερμανών και Ολλανδών, ώστε να καθησυχάσουν τα κοινοβούλια και την κοινή τους γνώμη. Θυμίζουμε πως συνολικά έχουν δανείσει την Ελλάδα με το ποσό-μαμούθ των €243 δις την περίοδο 2010-18 μέσω των κρατικών προϋπολογισμών τους. Απαίτηση που αποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup. 

Η Ελλάδα θα γλιτώσει περί τα €100 εκατ. τόκους από την πρόωρη πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που έχουν επιτόκιο 5%. Για να πληρώσει όμως αυτά τα δάνεια χρησιμοποιεί στην ουσία το απόθεμα ασφαλείας (το περίφημο μαξιλάρι) που έχει συσσωρεύσει, για το οποίο ασφαλώς πληρώνει πολύ περισσότερους τόκους. Πιο συγκεκριμένα, €15 δις από την τελευταία δόση του μνημονίου, κι άλλα €8 δις από τις 3 εξόδους στις αγορές πέρυσι και φέτος. Επίσης, έχει δανειστεί από τους φορείς του δημοσίου €24,5 δις έως τα τέλη του 2018, με τη μορφή υψηλότοκων Repos, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. 

Πρόκειται δηλαδή για ένα μαξιλάρι που πλησιάζει τα €50 δις, εκτοξεύοντας το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης πάνω από τα €360 δις !!!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως επιχειρούνται κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα για λόγους εντυπώσεων ενόψει εκλογών. Δεν πρέπει όμως αυτές να γίνονται ούτε εις βάρος του προϋπολογισμού και της οικονομίας ούτε εις βάρος της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών.

O Δημήτρης Γκιόκας, είναι οικονομολόγος, CFA, στέλεχος επιχειρήσεων, διδάσκων Οικονομικά στην Altium Training  
 

TAGS: ΔΝΤ