Ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών!

Η Ελλάδα για τους πολίτες της, αλλά και επειδή είναι χώρα υποδοχής τουριστών, οφείλει να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της

Τι συμβαίνει όταν άνθρωπος πέσει στη θάλασσα μέσα σε κεντρικό λιμάνι; Κινδυνεύει να πνιγεί, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αντώνης Καρυώτη, επειδή αφέθηκε αβοήθητος από ναυτικούς, όταν τον απώθησαν από καταπέλτη πλοίου που απέπλεε; Ο, τι συνέβη στον Πειραιά ήταν μια τραγωδία και θλιβερή εξαίρεση στη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Το σύνηθες είναι πως θα υπάρξει βοήθεια. Όμως το σύστημα πρέπει να οργανωθεί. Πρώτα απ´ όλα, με την εγκατάσταση καμερών διασφαλίζεται η άμεση ενημέρωση και επέμβαση για βοήθεια σε άνθρωπο που κινδυνεύει. Όμως, ένα ακόμη περιστατικό στην Τήνο και ενδεχομένως άλλα που δεν φτάνουν να γίνουν γνωστά, κατατείνουν στην ανάγκη βελτίωσης των κεντρικών λιμενικών εγκαταστάσεων, της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας.

Μόλις δυο εβδομάδες μετά το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά, χθες μια γυναίκα έπεσε στη θάλασσα κατά την διάρκεια επιβίβασης σε πλοίο, στο λιμάνι της Τήνου. Η επιβάτης, που περιγράφεται ως ηλικιωμένη, έπεσε στη θάλασσα κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν είχαν, έως το βράδυ, διευκρινιστεί. Εικάζεται ενδεχομένως να παραπάτησε, είτε να παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

Ευτυχώς, ο ύπαρχος του πλοίου στο οποίο θα επιβιβαζόταν, ο επιβλέπων λιμενικός και ο καβοδέτης βούτηξαν αμέσως στη θάλασσα και διέσωσαν σώα τη γυναίκα, η οποία, κατά τις πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία της.

Άλλος επιβάτης, κατέγραψε σε βίντεο τις προσπάθειες διάσωσης της γυναίκας. Σκηνές αποκαλυπτικές, μέσω των οποίων προκύπτει η υποχρέωση για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων. Βλέπουμε, τουλάχιστον είκοσι ανθρώπους, οι τρεις εκ των οποίων μέσα στη θάλασσα να προσπαθούν να συντονιστούν για να ανασύρουν την επιβάτιδα. Έχουν ρίξει κουλούρες, η γυναίκα δεν κινδυνεύει, όμως οι τρεις άνδρες μέσα στη θάλασσα επιχειρούν να σηκώνουν την γυναίκα εκτός νερού και οι άλλοι ξαπλωμένοι πάνω στο κρηπίδωμα της προβλήτας, με χέρια τεντωμένα, να προσπαθούν να την πιάσουν και να την τραβήξουν μέσα από τη θάλασσα.

Ίσως η πρόβλεψη για μια μεταφερόμενη μεταλλική σκάλα να είχε επισπεύσει την ανάσυρση. Ίσως κάποιο άνοιγμα στην προβλήτα με διαμόρφωση σκάλας που να σκεπάζεται από το νερό, να χρησιμεύει σε έκτακτες καταστάσεις κινδύνου, όπως συνέβη στην Τήνο.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ξέρουν τι πρέπει να προτείνουν. Απαραίτητο πλέον, η επαναξιολόγηση των  μέτρων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών από τους καταπέλτες των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η κατασκευή αίθουσας αναχωρήσεων και ενδεχομένως τοποθέτηση φισούνας, μέσα από την οποία οι επιβάτες θα μπαίνουν με ασφάλεια στο πλοίο ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας από τη διπλανή επιβίβαση των οχημάτων πρέπει να μελετηθεί.

Η Ελλάδα για τους πολίτες της, αλλά και επειδή είναι χώρα υποδοχής τουριστών, οφείλει να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της. Συνήθως σε αυτά τα ζητήματα παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Αυτή τη φορά ας τρέξουμε! Για καλό μας θα είναι...