Ο φόβος για τον πόνο στη μέση και την πλάτη συχνά σε αποθαρρύνει να κάνεις ένα πολύωρο ταξίδι;

Ένα ταξίδι επιβαρύνει αισθητά τη μέση σου. Τι να κάνεις για να είσαι πιο άνετα 

Τα ταξίδια είναι αγαπημένη συνήθεια. Είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, κάθε ταξίδι είναι απόλαυση.

Ναι, εκτός από σένα, που πιάνεσαι και πεθαίνεις από τους πόνους στη μέση και την πλάτη σου. Και φυσικά, αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας και σε αποθαρρύνει να ταξιδέψεις.

Και γιατί σου συμβαίνει όταν ταξιδεύει κι όχι όταν, για παράδειγμα εργάζεσαι και είσαι σε μια καρέκλα για πάνω από οχτώ ώρες;

Η απάντηση

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσες να κάνεις αυτή τη σύγκριση, αν καθόσουν οχτώ ώρες και δεν κουνιόσουν καθόλου.

Αλλά όταν εργάζεσαι, έχεις την ευχέρεια να σηκωθείς, να ξεπιαστείς λίγο, και γενικά είσαι σε μια κάποια κίνηση. Λίγο που θα σκύψεις, λίγο που θα κάτσεις πίσω, θα κουνήσεις τα χέρια σου και γενικά, θα αλλάξεις τη θέση και τη στάση του σώματός σου.

Το ίδιο όμως, δεν συμβαίνει όταν ταξιδεύεις. Μένεις σταθερός και κυρίως, δεν μπορείς να σηκωθείς. Αυτός είναι λοιπόν και ο λόγος που πιάνεσαι. Αν έχεις και κάποια ευαισθησία, τότε το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο.

Η λύση

Πριν

Το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνεις, είναι αρχικά να φτιάξεις τη θέση σου. Να προσαρμόσεις δηλαδή, το κάθισμά και την κλίση της πλάτης, ώστε να βολεύεσαι πιο πολύ.

Μπορείς επίσης, να πάρεις ένα ρολό αφρού ή μια πετσέτα σε ρολό και να την βάλεις πίσω από τη μέση σου, έτσι ώστε να την σταθεροποιήσεις.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για τον αυχένα σου, αν σε ενοχλεί. Ένα ειδικό μαξιλαράκι επιβάτη, θα απορροφήσει το βάρος και τους κραδασμούς και θα αποσυμφορήσει τον αυχένα σου.

Πολύ σημαντικό είναι να κάνεις συχνές στάσεις, αν είναι βέβαια στο χέρι σου. Γενικά, είναι καλό να αναπροσαρμόζεις τη στάση σου κάθε μισή ώρα.

Ενδιάμεσα

Αν είσαι με αυτοκίνητο ή μηχανή φρόντισε για ένα 5λεπτο διάλλειμα ανα 1,5 ώρα ή όσο κρίνεις εσύ. Περπάτησε, τεντώσου μαλακά, άφησε τους μυς να βρουν τον ρυθμό τους και να ξεπιαστούν. Αν είσαι με πλοίο ή αεροπλάνο ή τρένο τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, (ειδικά στο πλοίο) γιατί μπορείς να «ξεπιάνεις» το πίσω μέρος του κορμού σου πολύ πιο άνετα και συχνά.

Μετά

Αφού φτάσεις στον προορισμό σου, φρόντισε να αφιερώσεις λίγα λεπτά σε κάποιες κινήσεις-ασκήσεις, που θα σε ανακουφίσουν.

Οι διατάσεις και γενικά, οι εκτατικές ασκήσεις είναι κατάλληλες για την περίπτωσή σου. Παράδειγμα, η στάση της κόμπρας είναι μια τέλεια άσκηση για να ξεπιαστείς.

Επίσης, η στάση της γάτας θα ανακουφίσει την πονεμένη σου πλάτη, ενώ η στάση του αλόγου, θα λειτουργήσει ως αναλγητικό για τους γοφούς σου.

Γενικά, οι βασικές ασκήσεις της γιόγκα βοηθούν πολύ. Οπότε, αξιοποίησε ότι μπορείς και ταξίδεψε. 

Πηγή: Savoir Ville