Κλείσιμο

Έχεις ένταση σε αυχένα, ώμους και σαγόνι; 5 τρόποι αποσυμφόρησης

Αν έχεις πιάσει το νόημα της ζωής, σοφέ δάσκαλε, βγες μπροστά και δείξε μας το δρόμο. Αν έχεις πιάσει τον παπά από εκεί που ξέρεις, κράτα τον γερά μη σου φύγει. Αν έπιασες και το τζόκερ, μην παίρνεις θάρρος κι αφήσεις τον παπά, είναι οι καιροί μας δύσκολοι. Κράτα τον με το ένα σου το χέρι και ελευθέρωσε το άλλο, να κάνεις τις εισπράξεις που δικαιούσαι. Και σε καλή μεριά.

Αν φτάνεις να πιάσεις λίγο το κινητό, μιας που είναι πιο κοντά σε σένα, εξυπηρετείς το διπλανό σου και μπράβο σου. Κι αν έπιασες μόλις δουλειά, καλή σου σταδιοδρομία. Αν πιάστηκες κορόιδο και σε έπιασαν από τα μούτρα να σου πουν "ας πρόσεχες", πάρε αποστάσεις από την τοξικότητα τούτη. Αν πάλι σε έπιασαν στα πράσσα, τότε το "ας πρόσεχες" μάλλον σου αξίζει.

Τα δύσκολα όμως είναι στο σκέτο το πιάσιμο

Αλλά αν πιάστηκες -σκέτο- αρχικά περαστικά, και δεύτερον καλό κουράγιο. Γιατί εντάξει, είναι το πιάσιμο που μπορεί και να το βοήθησες να συμβεί. Ξέρεις, όταν αύξησες το δείκτη δυσκολίας της γυμναστικής σου μπας και κάψεις εκείνο το μπολ με τα φιστίκια που χωρίς αυτό έδειχνε ανούσια η ταινία στον καναπέ σου το Σάββατο το βράδυ.

Αλλά είναι και κάτι άλλα πιασίματα, εκείνα τα ύπουλα, που συμβαίνουν αργά και σταθερά. Κι όταν φτάσουν να σου γίνουν αισθητά, σου ξεφεύγουν και μερικές μικρές γλυκούλικες βρισιές, από μέσα σου ή χαμηλόφωνα καλώς εχόντων.

Πιάσιμο και ένταση στον αυχένα, τους ώμους και το σαγόνι

Το λες και δύσκολο να είσαι άνθρωπος που κατοικεί σε αυτόν εδώ τον πλανήτη -για παραέξω δεν έχουμε στοιχεία- και να μην έχεις νιώσει ένταση και πιάσιμο στον αυχένα, τους ώμους, το σαγόνι ή το πρόσωπο.

Επιβεβαιώνει και ο Sean Joyce, δημοφιλής φυσικοθεραπευτής στο Hudson Medical+Wellness της Νέα Υόρκης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς του, παρουσιάζουν παρέα με ό,τι άλλο, και αυξημένη ένταση στα σημεία αυτά.

Για ποιούς λόγους μας συμβαίνει;

Ξεκινώντας τα κατηγορώ, τα πρωτεία κατέχει η κακή στάση σώματος

Ειδικά όταν εργαζόμαστε ή μελετάμε καθήμενοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Έχοντας τριγύρω μας συνήθως και άλλα αξεσουάρ, όπως κομπιουτεράκια, τετράδια, σημειώσεις και βιβλία, συχνά το ποντίκι είναι πιο μακριά από το σώμα μας απ΄ ό,τι θα έπρεπε. Σαν αποτέλεσμα, τεντώνουμε άθελά μας το χέρι και ωθούμε τον ώμο προς τα εμπρός για να το φτάσουμε. Δοκίμασέ το μια στιγμή και δες αμέσως την ένταση να σχηματίζεται στον αυχένα σου και το πηγούνι σου να τεντώνεται. Στο μεταξύ, πολλές φορές ωθείς το κεφάλι σου μπροστά, γιατί στιγμιαία θέλεις να δεις κάτι καλύτερα και δε βρίσκεις το ζουμ. Και αφηρημένος λόγω αυτού που κοιτάς, το ξεχνάς εκεί.

Αλλά και στον υπολογιστή να μην είσαι, με την καθημερινότητα να περιστρέφεται γενικώς γύρω από οθόνες, το κεφάλι σου διαρκώς βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση από τη σπονδυλική σου στήλη. Σε μια μη ευθυτενή στάση, που επιβαρύνει όλη την περιοχή μεταξύ ωμοπλατών, αυχένα, ώμων και σαγονιού. Αν κάθεσαι στον καναπέ και κοιτάς το κινητό ή το tablet, γέρνει το κεφάλι σου κάτω. Αν έχεις αράξει και βλέπεις τηλεόραση, το έχεις μάλλον γείρει προς τα πίσω ή και στο πλάι.

Παρέα με την κακή σωματική στάση, είναι και το στρες

Το σωματικό. Εκείνο που προκαλείται από ένα ατύχημα, μία πτώση, έναν τραυματισμό, ένα κουτούλημα στον τοίχο που πετάχτηκε μες στη μέση, το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού που είναι μάλλον προγραμματισμένο να βρίσκει επικίνδυνα έπιπλα και να κοπανάει πάνω τους. Και η ένταση που προκαλείται στο σώμα από όλα αυτά, δεν εμφανίζεται απαραίτητα εκείνη την ώρα, αλλά ακόμη και χρόνια μετά.

Το θέμα είναι το εξής. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το στρες που αυξήθηκε κατακόρυφα είναι το συναισθηματικό. Το οποίο λειτουργεί σαν boost του σωματικού, εξηγεί ο Joyce. Γιατί η ένταση που προκαλεί στο σώμα, βγάζει στην επιφάνεια και οτιδήποτε σωματικό παρέμενε στην αφάνεια για καιρό.

Και βέβαια, το συναισθηματικό στρες προκαλεί εντάσεις στο πρόσωπο που δεν παίρνουμε χαμπάρι. Γιατί την ώρα που συμβαίνουν, έχουμε το νου μας αλλού. Κι έτσι σφίγγεται το σημείο ανάμεσα στα δύο φρύδια, πιέζονται τα δόντια και η γλώσσα, προτάσσεται το πηγούνι, και μόλις αποκτήσαμε έναν ωραιότατο πονοκέφαλο. Που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι εκείνο το κουτούλημα στον τοίχο, δεν είναι ξάφνου τόσο κακή ιδέα.

Υπάρχουν όμως καλύτερες λύσεις:

1. Βάλε στο πρόγραμμά σου ασκήσεις αναπνοών

Ο διαλογισμός προτείνεται από ειδικούς για ένα σκασμό προβλήματα. Οι ασκήσεις αναπνοής, η βάση του διαλογισμού, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν την κορτιζόλη κι έτσι να σε φέρουν σε μία κατάσταση ηρεμίας και άνεσης. Αναπνέοντας συνειδητά, μυαλό και σώμα επικεντρώνονται εκεί, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες εντάσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις και τη ρυθμική αναπνοή, γνωστή ως 4-7-8. Βαθιά εισπνοή για 4 δευτερόλεπτα, κράτημα της αναπνοής για 7 δευτερόλεπτα, δυνατή εκπνοή για 8 δευτερόλεπτα.

Επανέλαβε τρεις φορές.

2. Κάνε διατάσεις στο λαιμό και στους ώμους σου καθημερινά

Για καταπολέμηση της ήδη υπάρχουσας έντασης, αλλά και για πρόληψη αυτών που έχουν πάρει χαρτάκι προτεραιότητας και σε περιμένουν στη γωνία, κάνε διατάσεις. Κάθε μέρα. Και όχι μόνο μια φορά τη μέρα. Δεν είναι δα και δύσκολο, ούτε και χρονοβόρο.

Κάθισε σε μια καρέκλα ευθυτενής. Τώρα βάλε το αριστερό σου χέρι κάτω από τον πωπό σου και κάτσε πάνω του. Έτσι θα αναγκάσεις τον αριστερό σου ώμο να κάτσει εκεί που πρέπει να κάτσει. Γείρε το κεφάλι σου ήρεμα προς τα δεξιά, ώστε το δεξί σου αυτί να πλησιάσει τον δεξί σου ώμο. Τοποθέτησε το δεξί σου χέρι στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού σου και πίεσέ το απαλά, να έρθει πιο κοντά στον δεξί σου ώμο. Κράτα τη στάση 30 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας αργά και σταθερά. Επανέλαβε τρεις φορές και μετά κάνε το όλο αυτό από την άλλη πλευρά.

3. Δοκίμασε ένα ελαφρύ μασάζ στο πηγούνι σου

Πάντα υπάρχει ένα μέρος που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι θέλει κι αυτό το μασαζάκι του. Κάθισε λοιπόν αναπαυτικά και άνοιξε ελαφρώς τα χείλη σου, ίσα πού. Τοποθέτησε τις παλάμες σου μπροστά από τα αυτιά σου και ξεκίνα ένα ελαφρύ μασάζ με καθοδικές κινήσεις που ανοίγουν λίγο παραπάνω το στόμα σου. Θα παρατηρήσεις ότι ανακουφίστηκαν τα δόντια σου αν τα πιέζεις, η γλώσσα, το πηγούνι, οι περισσότεροι μύες του προσώπου.

4. Άλλαζε τη στάση σου

Η πιο λάθος στάση σώματος, είναι αυτή που την κρατάς για πολλή ώρα. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κατασκευασμένο για να βρίσκεται σε ακινησία, ούτε καν στον ύπνο του. Όπως λοιπόν κι αν βολεύτηκες κι έκατσες ή στάθηκες, προσπάθησε κάθε 30 λεπτά να αλλάζεις θέση. Αν είσαι όρθιος, κάθισε. Αν κάθεσαι, σήκω λίγο πάνω. Θα εμποδίσεις έτσι τις όποιες εντάσεις να παγιωθούν.

5. Διαχειρίσου το στρες σου

Η γνωστή εκνευριστική συμβουλή. Δε σου κάνει εντύπωση που ενώ όλοι ξέρουν πόσο εκνευριστική είναι, συνεχίζουν να την προτείνουν ακάθεκτοι; Δεν είναι μια κακή συνομωσία, είναι απλώς ό,τι πιο πολύτιμο μπορείς να σου χαρίσεις.

Χωρίς να το κουράσουμε λοιπόν επιπλέον, απλά βρες τι είναι αυτό που εσένα προσωπικά σε μεταφέρει σε άλλη γη-σε άλλα μέρη. Από τα οποία όταν γυρνάς πίσω, είσαι καλύτερα απ΄ ό,τι ήσουν πριν πας εκεί.

Ναι, μπορεί να είναι ο διαλογισμός. Αλλά μπορεί και να είναι η αγαπημένη σου μουσική, ένας ανέμελος χορός στο σαλόνι όταν κανείς δεν κοιτάει, το βιβλίο που σε ιντριγκάρει, η σωματική άσκηση, η μαγειρική, μια βόλτα με το σκύλο σου, ένα ροζουλί ραντεβού, ή απλώς ένα αρωματικό μπάνιο. Κάποια από αυτά συνδυάζονται κιόλας, μα θα το σκέφτηκες ήδη κι εσύ.

Διαβάστε ακόμα:

Αloneliness: Όταν ψάχνεις να βρεις λίγο χρόνο να μείνεις μόνος σου στο lockdown

Time batching: Πώς μπορεί να σε ωφελήσει στην καθημερινότητα σου

Πηγή: savoir ville
TAGS: πόνος