Κλείσιμο

Γυμναστική κάνουμε και τον χειμώνα - Ενισχύει τη διάθεση

Εκτός από τα γνωστά οφέλη η γυμναστική βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και την αύξηση της ενέργειας

Ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο κρύος, η μέρα μικραίνει, και το σκοτάδι έρχεται νωρίς, τόσο νωρίς που οι περισσότεροι δεν έχουμε τελειώσει από τη δουλειά όταν έχει πια νυχτώσει. Αυτό λοιπόν αποτελεί τη νούμερο ένα δικαιολογία για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γυμναστική το χειμώνα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Sports Direct, το 67% των γυναικών σταμάτησαν την άσκηση το χειμώνα (με τις νεότερες γυναίκες να τείνουν περισσότερο να το εγκαταλείψουν). Και στα δύο φύλα όμως, το 48% είπε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολο να τηρήσουν την κανονική ρουτίνα άσκησης τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν είσαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που ίσως φοβούνται να γυμνάζονται στο σκοτάδι ή που παραλείπουν τη γυμναστική τους για να χαλαρώσουν στον καναπέ με μια ζεστή κούπα καφέ όταν κάνει αρκετό κρύο ή ακόμα που ακυρώνουν τη γυμναστική επειδή έβρεξε λίγο το μεσημέρι, τότε θα χρειαστεί να ξανασκεφτείς τις επιλογές σου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν παρατάς τη γυμναστική επειδή απλά κάνει κρύο, ή επειδή βράδιασε.

Η καθημερινότητα, το άγχος, οι προβληματισμοί και τα προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής σου, σου τρώνε την ενέργεια που μπορεί να είχες για την προπόνησή σου. Η άσκηση όμως είναι αυτή που θα σου δώσει μακροχρόνια την ενέργεια για όλες τις υπόλοιπες πτυχές της καθημερινής σου ρουτίνας. Οι παρακάτω λόγοι (που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με τη σωματική υγεία) θα σε επαναφέρουν στους ρυθμούς που πάντα είχες (και ήθελες να έχεις) στη γυμναστική σου.

Η άσκηση μπορεί να μας δώσει περισσότερη ενέργεια

Χρειάζεται ενέργεια για να κινηθείς αλλά «θερίζεις ό,τι σπείρεις», που έλεγαν και οι παλιοί. Όταν ασκείσαι, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά μετακινούνται στο σώμα πιο αποτελεσματικά – κάτι που μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychotherapy and Psychosomatics διαπίστωσε ότι μόνο 20 λεπτά ελαφριάς άσκησης είναι αρκετά για να μειωθεί η καθημερινή σου κόπωση. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα έκανε 20 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες.

Η δεύτερη έκανε αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης της ίδιας χρονικής περιόδου, και η τρίτη ομάδα δεν ασκήθηκε καθόλου. Η ομάδα χαμηλής έντασης (που έκανε το ισοδύναμο ενός χαλαρού, εύκολου περπατήματος) ανέφερε πτώση 65% στα αισθήματα κόπωσης. Αυτό ήταν τρανταχτή απόδειξη ότι δε χρειάζεται να κάνεις πολλά για να αποκομίσεις τα οφέλη.

Η κίνηση ενισχύει τη διάθεση

Μια έρευνα του 2020 που αφορούσε τη σχέση μεταξύ τρεξίματος και ψυχικής υγείας, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research And Public Health, εξέτασε περισσότερες από 116 μελέτες και διαπίστωσε ότι «το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχική υγεία». Το τρέξιμο ή το περπάτημα προσφέρει το τέλειο «παράθυρο» για να αφήσεις τις δύσκολες ή καταπιεσμένες σκέψεις.

Για παράδειγμα, αν πιεστείς ψυχολογικά από ένα γεγονός, προσπάθησε να κάνεις μια βόλτα στον καθαρό αέρα. Όταν σταματήσεις, η ένταση του συναισθήματος θα έχει εξασθενίσει αρκετά.

Το τρέξιμο και το περπάτημα βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το τρέξιμο ενεργοποιεί τα δίκτυα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη συναισθηματική επεξεργασία. Κάνοντας τους συμμετέχοντες να περπατήσουν ή να τρέξουν σε διάδρομο, ενώ αξιολογούσαν τις αλλαγές στις συνδέσεις στον εγκέφαλό τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο μορφές άσκησης προκάλεσαν σημαντική αύξηση της διάθεσης.

Αλλά ενώ το περπάτημα διέγειρε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το γνωστικό έλεγχο και την προσοχή, το τρέξιμο ενεργοποιούσε δίκτυα που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία.

Το περπάτημα βοηθάει στη διαχείριση προβλημάτων στη δουλειά

Έχεις σκεφτεί να βγεις για ένα γρήγορο περπάτημα στο διάλειμμα της εργασίας σου; Πολλές φορές, μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά τυχών προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο χώρο εργασίας σου.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health and Preventative Medicine διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητές μας στην επίλυση προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, και μόνο η πρόθεση να ξεκινήσεις την τακτική άσκηση βρέθηκε ότι ενισχύει τη δύναμη της σκέψης.

Η άσκηση είναι η ευκαιρία που έψαχνες για να ακούσεις την αγαπημένη σου εκπομπή/βιβλίο

Στο εξωτερικό, που η δύναμη των podcasts είναι τεράστια, αποτελεί ήδη μόδα να ακούς το αγαπημένο σου show όσο ασκείσαι.

Σκέψου ότι ακούγοντας στα ακουστικά σου την αγαπημένη σου εκπομπή, μπορείς ταυτόχρονα να ασκηθείς, χωρίς να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Ακόμα και αν δεν είσαι φίλος με τα podcasts, οι περισσότερες εκπομπές που είναι διαθέσιμες σε webtv λειτουργούν και ως players, εξοικονομώντας έτσι μπαταρία από την προβολή της εικόνας.

Με τον ίδιο τρόπο, στο JukeBooks μπορείς να ακούσεις μοναδικές αφηγήσεις βιβλίων που πάντα ήθελες να διαβάσεις. Τώρα δεν έχεις δικαιολογία.

Τα ραντεβού για περπάτημα ή τρέξιμο ενισχύουν τις στενότερες συνδέσεις

Όλοι συνηθίσαμε να συναντάμε φίλους για βόλτες στο πάρκο κατά τη διάρκεια του lockdown – και ως επί το πλείστων, απολαύσαμε πραγματικά αυτές τις «εξορμήσεις».

Τώρα που όλα είναι ξανά ανοιχτά, μπορεί να έχεις σταματήσει να συναντάς στην ύπαιθρο τους δικούς σου ανθρώπους, αλλά αυτές οι « κοινωνικές εκδηλώσεις» ήταν εξαιρετικές: κοστίζουν πολύ λίγο, ασκείσαι, προσφέρουν την ευκαιρία να εξερευνήσεις μέρη, ενώ σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Shane O’Mara, όταν περπατάς κάνεις ακόμα πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

Πηγή: Savoir Ville