Με απειλές απαντά η εισαγγελέας Τουλουπάκη στην αποκάλυψη για Novartis

Της Ιωάννας Μάνδρου

Aπάντηση με απειλές περί τελέσεως αδικημάτων για την αποκάλυψη εμπιστευτικού εγγράφου από την εφημερίδα "Καθημερινή" και την δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου, επιχειρεί να δώσει  με εξώδικη πρόσκληση η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η όποια υπογράφει και το δημοσιευμένο έγγραφο με το οποίο προκαλούνται ανατροπές στις έρευνες για την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

Με την απάντηση της η εισαγγελέας, ζητά την αποκάλυψη του "πληροφοριοδότη" του εγγράφου, ενώ επιχειρεί να δικαιολογήσει, γιατί οι δύο από τους τρείς προστατευόμενους μάρτυρες, πάνω στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η ενοχοποίηση δέκα πολιτικών, ήταν τα ίδια πρόσωπα με εκείνα, όπως η ίδια αποκαλύπτει στο επίμαχο έγγραφο, που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με την  αμερικανική νομοθεσία προσδοκούσαν  οικονομικά ανταλλάγματα.

Η κυρία Τουλουπάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι εν λόγω μάρτυρες εξετάστηκαν στις ΗΠΑ όπου διενεργούνται όμως ανεξάρτητες έρευνες για τη Novartis, ενώ ως προς το επιχείρημα, ότι δεν θα έπρεπε να εξεταστούν εδώ ως προστατευόμενοι, αφού στις ΗΠΑ προσδοκούσαν οικονομικές απολαβές, η εισαγγελέας διατυπώνει τη θέση, ότι η ίδια ήταν υποχρεωμένη να ελέγξει εδώ τί είχε γίνει, αν δηλαδή με βάση την εγχώρια νομοθεσία οι εν λόγω μάρτυρες είχαν απολαβές και όχι αν αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ.

Βεβαίως μεταξύ των άλλων, επιχειρεί να διαψεύσει τα ήδη αναφερόμενα από την ίδια στο έγγραφο της προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι δηλαδή είχε ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές και είχε προχωρήσει στη συνέχεια στην ταυτοποίηση των εν λόγω μαρτύρων.

Η εισαγγελέας θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για την αποκάλυψη του "πληροφοριοδότη" και σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά.

Η δήλωση του δικηγόρου της εισαγγελέως Αλ. Παπαστεργιόπουλου.

Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως, η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων. 

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων. 

Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία. 

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων - πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη.