Ανδρουλάκης: «H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»– Η συγκλονιστική ανάρτηση του Γενικού Προξένου για την πόλη

 «Πλέον είναι βέβαιο, Mariupol is no more» («H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια» δηλώνει ο  Γενικός Πρόξενος στην πόλη Μανώλης Ανδρουλάκης σε μια συγκλονιστική ανάρτησή του στο Facebook.

Η ανάρτηση του κ. Ανδρουλάκη:

«Όταν είδα τα κτήρια της Μαριούπολης να φλέγονται και να καταρρέουν, είπα ότι θα τα ξαναχτίσουν στο μέλλον. Όταν είδα τα βυθισμένα πλοία στο λιμάνι, σκέφτηκα ότι θα τα ανελκύσουν κάποια στιγμή, και νέα θα μπορούν να πλέουν στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα. Όταν όμως είδα χθες το θηριώδες και “ασχημούλικο” βιομηχανικό εργοστάσιο Azovstal να διαλύεται, κάτι άλλο με έπιασε. Το εργαστάσιο αυτό, όπως και το λιμάνι, ήταν η ζωή της πόλης. Ήταν τόπος εργασίας περίπου 40.000 εργαζομένων -από την εργατική τάξη θα έλεγαν κάποιοι-και λειτουργεί ανελλιπώς από τη δεκαετία του ’30. Πριν λίγα χρόνια είχαν ανακοινωθεί επενδύσεις 6 δισ. για επεκτάσεις και περιβαλλοντολογικές βελτιώσεις. Όπως και σε όλη τη Μαριούπολη, τη νέα πρωτεύουσα του Oblast (νομού), τα χρήματα που έπεσαν ήταν πάρα πολλά.

»Πλέον είναι βέβαιο, Mariupol is no more. Ελπίζω έστω να έχει διασωθεί το αυθεντικό διάταγμα της Αικατερίνης, στα ρωσικά και τα ελληνικά, που βρισκόταν στο μουσείο της πόλης, και με το οποίο οριζόταν η μετεγκατάσταση των Ελλήνων της Κριμαίας στην περιοχή. Έστω για να μας θυμίζει ότι κάποτε εκεί ήταν μία πόλη.»


Aγωνία επικρατεί στο μεταξύ για τους αμάχους που πιστεύεται ότι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, καθώς οι διασώστες εμποδίζονται να προσεγγίσουν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη. 

Το θέατρο βλήθηκε από ρωσικές βόμβες την περασμένη εβδομάδα, με εκατοντάδες άμαχους - ανάμεσά τους και παιδιά - να έχουν καταφύγει σε αυτό. 

Πηγή: skai.gr