Μαριούπολη: Αγωνία για τους θαμμένους αμάχους στο θέατρο- Οι διασώστες δεν προσεγγίζουν λόγω βομβαρδισμών - Εγκλωβισμένοι 100.000 άμαχοι

Aγωνία επικρατεί για τους αμάχους που πιστεύεται ότι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, καθώς οι διασώστες εμποδίζονται να προσεγγίσουν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη. 

Το θέατρο βλήθηκε από ρωσικές βόμβες την περασμένη εβδομάδα, με εκατοντάδες άμαχους - ανάμεσά τους και παιδιά - να έχουν καταφύγει σε αυτό. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν το θέατρο λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών. 

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.000 επιζώντες πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί. 

Οι έντονες οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί παρεμπόδισαν μέχρι στιγμής τις προσπάθειες απελευθέρωσης των επιζώντων τονίζεται. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή επιτέθηκε σε αμάχους.

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Τόνισε ακόμη ότι η Μαριούπολη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, αριθμούσε 500.000 κατοίκους, όπως η ιταλική πόλη της Γένοβας. «Χρειαζόμαστε ειρήνη, αλλά βλέπουμε και ακούμε μόνο σειρήνες, βόμβες και πυραύλους» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι Ρώσοι βιάζουν, σκοτώνουν, βασανίζουν. Όπως οι ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι «τον πόλεμο αυτό τον οργάνωσε μόνον ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και ζήτησε να αυξηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Σταματήστε έναν μόνον άνθρωπο, ώστε να επιβιώσουν εκατομμύρια Ουκρανοί» ολοκλήρωσε ο Ζελένσκι. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικά» τα όσα του είπε σήμερα το πρωί ο πάπας Φραγκίσκος σε τηλεφωνική τους συνομιλία.

Το νοσοκομείο Παίδων στην περιφέρεια Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία βομβάρδισαν ο Ρωσικές δυνάμεις ανέφερε στο μεταξύ η ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

Νέα βίντεο που καταδεικνύουν την έκταση της καταστροφής στην Μαριούπολη είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Πηγή: skai.gr