Κλείσιμο

Δολοφονία Άλκη: Στην φυλακή 6 κατηγορούμενοι - Στην ανακρίτρια σήμερα οι υπόλοιποι 4

Οι απολογίες των συλληφθέντων για την άγρια δολοφονίας του 19χρονου Άλκη συνεχίζονται με ακόμη τέσσερις εμπλεκόμενους να περνούν σήμερα την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης ενώ το βράδυ της Πέμπτης ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος είχε παραδοθεί αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης στις αλβανικές αρχές στην Κορυτσά και υπήρξε ένα κώλυμα σχετικά με την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο ο ίδιος παραδόθηκε οικειοθελώς στις ελληνικές αρχές και μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, χθες προφυλακίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες. Μετά από μαραθώνιες απολογίες ανακρίτρια και εισαγγελέας, ομόφωνα, τους "έδειξαν" το δρόμο για τη φυλακή. Πρόκειται για δύο νεαρούς, 21 ετών, κι έναν 23χρονο. Μέχρι στιγμής προφυλακίστηκαν για το φονικό επεισόδιο έξι κατηγορούμενοι.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει το ''μεγαλείο ψυχής'' που επιδεικνύει ο πατέρας του Άλκη.

«Έχω μετανιώσει... Θα πω τι έγινε εκείνο το βράδυ» λέει ο 20χρονος που παραδόθηκε στην Αλβανία

Πέρασε μια εβδομάδα απ΄τη δολοφονία, χρειάστηκε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, όμως ο 20χρονος δηλώνει μετανιωμένος που έφυγε και λέει ότι θέλει να δικαστεί 

«Έχω μετανιώσει που έφυγα. Θέλω να γυρίσω πίσω και να δικαστώ για να πω όλη την αλήθεια για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ. Λυπάμαι πολύ για το παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παρά τη συναίνεση του 20χρονου να εκδοθεί στην Ελλάδα, απαιτούνταν αρκετές νομικές ενέργειες και χρειαζόταν χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Ο ίδιος εμφανίστηκε αυτοβούλως και παραδόθηκε στην Αλβανία δηλώνοντας ότι παραιτείται κάθε δικαιώματος του να παραμείνει στη χώρα του και θέλει να έρθει στην Ελλάδα και να δικαστεί, δήλωσε ο δικηγόρος του, Παρασκευάς Σπυράτος. 

Το παρασκήνιο της παράδοσης του στην Αλβανία - Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο 20χρονος στην γειτονική χώρα

Ο 20χρονος ο 11 κατηγορούμενος οποίος καταζητούταν από τις αρχές καθώς μετά την δολοφονική επίθεση του 19χρονου, είχε διαφύγει οδικώς στην Αλβανία μαζί με τον πατέρα και την γιαγιά του από την Κρυσταλοπηγή, δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω διεθνούς εντάλματος και απέρριψε το ενδεχόμενο να περάσει παράνομα στην χώρα μας. Έτσι προτίμησε να παραδοθεί στην Αλβανική αστυνομία στην Κορυτσά. Ωστόσο, ήταν αμφίβολη και χρονοβόρα η έκδοση του στην Ελλάδα. Ακόμα και αν ο ίδιος ο 20χρονος  συναινούσε να εκδοθεί στην Ελλάδα, αυτό δε μπορούσε να γίνει γιατί η Ελλάδα με την Αλβανία δεν έχουν συμφωνία μεταξύ τους περί έκδοσης πολιτών.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, όμως, ο 20χρονος παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές και μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πως σήμερα θα πάει στον εισαγγελέα, ενώ θα υπάρξει αλληλογραφία των υπουργείων δικαιοσύνης των δύο χωρών για την περίπτωση του. 

Τι δείχνει το DNA πάνω στο δρεπάνι-στειλιάρι

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αρχίσει να δίνουν απαντήσεις για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη από την στιγμή μάλιστα που οι συλληφθέντες αλληλοκατηγορούνται και στις καταθέσεις ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη για το άγριο έγκλημα στον άλλον.  

Τι βρέθηκε στο δρεπάνι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ βρέθηκε DNA του Άλκη σε ένα από τα δολοφονικά όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες στην επίθεση, στο δρεπάνι,  στο οποίο, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εντοπίστηκε και αποτύπωμα του 21χρονου Ι.Κ 

Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο δρεπάνι είχε τραυματιστεί και ένας από τους δύο φίλους του 19χρονου. 

Τι βρέθηκε στο στειλιάρι 

DNA του Άλκη βρέθηκε και στο ξύλινο στειλιάρι στο οποίο εντοπίστηκε και γενετικό αποτύπωμα από τον 23χρονο A.C.

«Αλληλοκαρφώματα» στην «συμμορία των 12»

Την ίδια στιγμή, σε μπαράζ αλληλοκατηγοριών επιδίδονται, στις απολογίες τους, οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη, σπάζοντας την εγκληματική ''ομερτά''. 

Ο ένας κατηγορούμενος καρφώνει τον άλλον για να μπορέσει να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί για το φονικό επεισόδιο έξι κατηγορούμενοι. 

Συγκεκριμένα, ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος, υποστηρίζει πως το φονικό δρεπάνι το κρατούσε ο 21χρονος φίλος του, ενώ ο 25χρονος «Αθηναίος», είχε πάνω του ένα ξύλινο κοντάρι.

Ο ίδιος, λέει, ότι ίσα που βγήκε από το λευκό clio που οδηγούσε.

«Σίγουρα τον Γ.Κ (21χρονο) τον είδα να χρησιμοποιεί το δρεπάνι, δεν είδα όμως σε ποιο παιδί, είδα τον Α.Β (25χρονο) να βαράει με το ξύλινο κοντάρι, τον Α.Γ (20χρονο) τον είδα να βαράει μπουνιές.»

Ο Δικηγόρος του 23χρονου είπε πως «την ώρα που βγήκε από το αυτοκίνητο είχε ξεκινήσει ήδη ο ξυλοδαρμός και έμεινε ακινητοποιημένος έξω από το αυτοκίνητο».

Ο 21χρονος ωστόσο που απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια «έδωσε» τον 23χρονο ως τον αρχηγό της συμμορίας, που οργάνωσε την επίθεση κατά του αδικοχαμένου Άλκη και της παρέας του.

Όπως είπε ο Συνήγορος του 21χρονου, «υποστήριξε ότι δεν έχει καμία συμμετοχή σε επιμέρους πράξεις που έφεραν το μοιραίο αποτέλεσμα. Επικαλέστηκε τα πειστήρια και το βιντεοληπτικό υλικό και θεωρεί ότι λόγω του κοινού αποτροπιασμού που εκπέμπει η υπόθεση – και δικαίως, υπάρχει μια εξοντωτική αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή».

Αυτός που έφερε πάνω του το δρεπάνι, είναι ο 21χρονος πρώην ποδοσφαιριστής της παιδικής ομάδας του ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν ήταν αυτός ο δολοφόνος, αλλά ο 25χρονος «Αθηναίος» σκότωσε τον Άλκη, με ένα κυρτό μαχαίρι που έφερε πάνω του. 

Αντίστοιχα, ο δικηγόρος του 21χρονου είπε πως του αποκάλυψε ποιος ήταν ο δολοφόνος του Άλκη και που βρίσκεται το μαχαίρι. «Ανέφερε ποιος ήταν αυτός που αφαίρεσε τη ζωή του Άλκη, αυτού του παιδιού, με ένα μαχαίρι, κ έχει υποδείξει το που βρίσκεται αυτό το μαχαίρι, για να διαταχθεί μέσω της ΕΛΑΣ, να βρεθεί το μαχαίρι με το οποίο αφαιρέθηκε η ζωή του παιδιού.»

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα 2 βίντεο από τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, τα οποία έφτασαν στις αρχές, με ανώνυμα email, καθώς οι αποστολείς τους φοβούνταν να τα παραδώσουν οι ίδιοι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν εξονυχιστικά όλα τα ευρήματα που έχουν συλλέξει από τον τόπο της δολοφονικής ενέδρας, ενώ επιχειρούν να ταυτοποιήσουν κηλίδες αίματος με δράστες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν στοιχειοθετήσει οι αρχές, στο λευκό αμάξι, όπου οδηγός ήταν ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος, συνοδηγός ήταν ένας 20χρονος, που τραυματίστηκε στο χέρι με το μαχαίρι που κράταγε. Εκτός του 20χρονου συνοδηγού ένας άλλος 20χρονος που καθόταν στο πίσω κάθισμα, κρατούσε επίσης μαχαίρι.
Στο 2ο μαύρο αμάξι, επέβαιναν 4 χούλιγκανς, που κρατούσαν σίγουρα – μεταξύ άλλων – έναν σιδερένιο σωλήνα.

Στο 3ο αμάξι, ο οδηγός δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Συνοδηγός ήταν ο 25χρονος «Αθηναίος», ενώ πίσω καθόταν ο 21χρονος με το δρεπάνι.

«Το δρεπάνι κ όλα αυτά που βρέθηκαν υπήρχαν εξαρχής στα 3 αυτοκίνητα τα οποία ξεκίνησαν. Το πήρε από το κάθισμα, όπως κ ο διπλανός του που είχε έναν λοστό», ανέφερε ο δικηγόρος του 21χρονου.

Το αμάξι που είχε στρίψει επί της Γαζή για να εγκλωβίσει την παρέα του Άλκη δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, 10 μέρες μετά τη δολοφονία.

Τι λέει ο δικηγόρος του 21χρονου που φέρεται να κρατούσε το φονικό δρεπάνι

Ο δικηγόρος του 21χρονου που φέρεται να κρατούσε το φονικό δρεπάνι παραδέχτηκε ότι ο πελάτης του κρατούσε το δρεπάνι ωστόσο όπως τονίζει δεν είναι αυτό το φονικό όπλο. 

«Του έπεσε αυτό το δρεπάνι και αυτό που είπε μετά και έχει ακουστεί είναι ότι "έχασα το δρεπάνι". Αλλά με αυτό το δρεπάνι δεν έχει γίνει το θανατηφόρο χτύπημα. Έχει γίνει με άλλο μέσο και αυτό περιμένω να το καταθέσει στην απολογία του», ανέφερε ο δικηγόρος 21χρονου κατηγορούμενου, Απόστολος Λύτρας.

Ο κύκλος των απολογιών, συνεχίστηκε με έναν ακόμα κατηγορούμενο, να αρνείται ενώπιον της ανακρίτριας ότι είχε ενεργή συμμετοχή στα δολοφονικά χτυπήματα κατά του Άλκη και των δύο φίλων του.  

«Έφτασα στο σημείο τελευταίος, χωρίς να κρατώ κάποιο αντικείμενο στα χέρια μου.  Κατευθύνθηκα προς τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας, όπου εκεί βρισκόταν ένα από τα θύματα που τραυματίστηκαν το οποίο χτυπούσε με το κράνος του, έναν εκ των συγκατηγορουμένων μου. Το μόνο που έκανα ήταν να τον πιάσω με τα χέρια μου και να τον τραβήξω», ανέφερε ο 21 χρονος.

Δεν θέλω εκδίκηση, θέλω δικαίωση

Το μεσημέρι ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη έδωσε το παρόν σε φιλικό αγώνα μεταξύ Καβάλας και Δόξας Δράμας, που διεξήχθη στη μνήμη του 19χρονου γιού του, στο δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη».

«Την αποδέχομαι τη συγνώμη. Θα ήθελα να τους δώσω το χέρι και να έλεγα στους ίδιους συλλυπητήρια γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον Άλκη φίλο τους για να δουν τι εξαίρετο παιδί είναι» δήλωσε ο πατέρας του Άλκη.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης τοποθετήθηκε ένα στεφάνι και μια εικόνα του δολοφονημένου Άλκη στο ταρτάν του σταδίου, με τους παίκτες. 

Πηγή: skai.gr