Κλείσιμο

Ένα από τα καλύτερα στον κόσμο θεωρείται το ελληνικό ιπποφαές

Το όνομα του προήλθε από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα, τα οποία έτρωγαν φύλλα και φρούτα του συγκεκριμένου φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους γινόταν δυνατότερο και πιο λαμπερό. Ο λόγος για το ιπποφαές, όπου στην αρχαιότητα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο και χρησιμοποιούνταν ευρέως.

Στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται μόλις τα τελευταία χρόνια. Μια από τις πολλές καλλιέργειες σε διάφορα μέρη της χώρας, βρίσκει εφαρμογή σε χωράφια στους Αγίους Θεοδώρους λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καρδίτσας, όπου παραγωγοί καλλιεργούν αυτό το προϊόν, που έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αποτελώντας παράλληλα μια ικανοποιητική προοπτική για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Η ομάδα παραγωγών ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ όπως ονομάζεται, ιδρύθηκε το 2015.

Αποτελεί τη συλλογική έκφραση 98 καλλιεργητών ιπποφαούς ποικιλιών του M.A. Lisavenko, από διαφορές περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 160 εκτάρια και θεωρείται η μεγαλύτερη ομάδα καλλιεργητών ιπποφαούς στην Ελλάδα.

Οι καλλιεργητές της ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ προέρχονται από διαφόρους τομείς της οικονομίας όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, γεωπόνοι κά.

Οι καλλιέργειες βρίσκονται σε διαφορές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Η καλλιέργεια από τη διαμόρφωση του χωραφιού, τη φύτευση και όλη τη διάρκεια της παραγωγικής ζωής του δέντρου υποστηρίζεται τεχνικά από τους ανθρώπους της ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ.

Η περίοδος συλλογής είναι η πρωιμότερη στον κόσμο και τα αποτελέσματα παραγωγικότητας θεωρούνται πλέον από τα καλύτερα στον κόσμο όπως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μοναδικά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (I.S.A.).

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του γεωπονικού τμήματος της ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ Κωνσταντίνος Κόκκινος, η καλλιέργεια ποικιλιών του M.A. LISAVENKO με εξαιρετικά χαρακτηριστικά καρπού σε συνδυασμό με τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες συντέλεσαν στην δημιουργία ενός μοναδικού καρπού ιπποφαούς στην Ελλάδα με τα εξής χαρακτηριστικά:

Το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω αυξημένης ικανότητας συλλογής, που οφείλεται στην έλλειψη αγκαθιών και την παρουσία μίσχου στον καρπό.

Μοναδικός συνδυασμός εξαιρετικών γευστικών χαρακτηριστικών, μεγέθους και υψηλών ποσοστών βιοενεργών συστατικών το καθιστά εξαιρετικό για επιτραπέζιο Ιπποφαές και για βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικών και καλλυντικών.

Η ποιο πρώιμη παραγωγή στον κόσμο, μέσα Ιουνίου- μέσα Ιουλίου.

Πιστοποίηση GRASP- GLOBAL G.A.P. και Βιολογική.

Η διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος στην παγκόσμια αγορά προσδίδει, σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα κερδοφορίας από την καλλιέργεια. Για να καταλήξει τονίζοντας σύμφωνα με τις ευεργετικές του ιδιότητες:

«Το ιπποφαές Θεωρείται από τις πιο ισχυρές τροφές με αντιοξειδωτική δράση.

Τα φρούτα του ιπποφαούς έχουν ένα μοναδικό συνδυασμό βιταμινών Β1, Β2, Β6, Β9, Β12, C, D, E, A, K, ακόρεστων λιπαρών οξέων Ω3, Ω6, Ω9 και του σπανίου Ω7 και άλλων βιοενεργών συστατικών: τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, διάφορα αμινοξέα και είναι επίσης πηγή φωσφόρου, καλίου, σιδήρου, κοβαλτίου, μαγγανίου, βορίου, αλουμινίου, πυριτίου, μαγνησίου, και άλλων ιχνοστοιχείων σε συγκεντρώσεις όπου κανένα άλλο φυτό δεν έχει».

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ