Alec Baldwin: Πώς μια σφαίρα «σημάδεψε» την καριέρα ενός από τους πιο διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ

Το «Rust» πρόκειται να συνεχίσει τα γυρίσματα, με υπεύθυνο παραγωγής τον χήρο της Χάτσινς

Στις 21 Οκτωβρίου 2021, ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν, ο οποίος βρισκόταν στα γυρίσματα της αμερικανικής ταινίας γουέστερν «Rust», σε ένα ράντσο στο Νέο Μεξικό, τράβηξε και πυροβόλησε με ένα 45άρι περίστροφο Colt. Μια σφαίρα έφυγε από την κάννη, η οποία υποτίθεται ότι ήταν γεμάτη με άσφαιρα, σκοτώνοντας κατά λάθος την κινηματογραφίστρια της ταινίας, Χαλίνα Χάτσινς. 

Στις 19 Ιανουαρίου, το γραφείο του εισαγγελέα του Νέου Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο Μπάλντουιν θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια λόγω ατυχήματος ή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά τον θάνατο της 42χρονης Χάτσινς.

Η Mary Carmack-Altwies, η πρώτη εισαγγελέας της περιφέρειας του Νέου Μεξικού, δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά του 64χρονου ηθοποιού θα απαγγελθούν σύντομα. Τα πρωτόκολλα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας απαιτούν από τους βοηθούς σκηνοθέτες να ελέγχουν την κάννη κάθε όπλου στα γυρίσματα και να ενημερώνουν το συνεργείο αν είναι άδειο, χρησιμοποιώντας την έκφραση «cold gun». Το Colt, ωστόσο, ήταν γεμάτο.

Από την ταινία «Rust»

Ο εισαγγελέας χρειάστηκε 15 μήνες για να παρουσιάσει τις κατηγορίες. Στο διάστημα αυτό, ερευνητές από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε συγκέντρωσαν πληροφορίες για το τι συνέβη μέσα σε μια παλιά εκκλησία στο ράντσο Bonanza Creek. Παρέδωσαν την τελική τους έκθεση τον Οκτώβριο του 2022.

Σε περισσότερες από 500 σελίδες, οι ερευνητές περιγράφουν ένα «τσαπατσούλικο» περιβάλλον στα γυρίσματα μιας ταινίας της οποίας ο Μπάλντουιν ήταν, επίσης, παραγωγός. Σε έκθεση, που συντάχθηκε από εργαστήριο του FBI, αναφερόταν ότι πέντε σφαίρες είχαν βρεθεί σε διάφορα σημεία του πλατό. Η μη τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί στην παραγωγή πρόστιμο ύψους 140.000 δολαρίων.

Οι δικηγόροι που ερωτήθηκαν για την υπόθεση πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας στους ενόρκους. Το έγκλημα επισύρει ποινή φυλάκισης μεταξύ 18 μηνών και πέντε ετών, εκτός από πρόστιμο.

Διάφοροι ειδικοί θυμούνται ένα περιστατικό του 1993, με τον Μπράντον Λι, γιο του θρύλου των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι, τον οποίο πυροβόλησαν κατά λάθος και πέθανε σε ηλικία 31 ετών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «The Crow». Ο εισαγγελέας της Βόρειας Καρολίνας Τζέρι Σπάιβι, ο οποίος είχε τη δικαιοδοσία στην πολιτεία όπου γυριζόταν η ταινία, αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες κατά της παραγωγής, λόγω έλλειψης αδιάσειστων στοιχείων.

Ο Λουκ Νίκας, δικηγόρος του Μπάλντουιν, ξεκαθάρισε ότι θα «πολεμήσει» τις κατηγορίες στο δικαστήριο. «Ο πελάτης μου δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει ότι υπήρχε αληθινή σφαίρα στο όπλο ή στο πλατό. Εμπιστευόταν τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκε, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν σφαίρες στο όπλο», ανέφερε ο δικηγόρος σε δήλωσή του.

Τον Δεκέμβριο του 2021, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το περιστατικό, ο Μπάλντουιν δήλωσε στον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο ότι δεν πάτησε τη σκανδάλη κατά τη διάρκεια της πρόβας. Μήνες αργότερα το FBI κατέληξε στο συμπέρασμα, αφού ζήτησε τη γνώμη εμπειρογνώμονα, ότι είχε τραβήξει τη σκανδάλη.

Αν και δεν υπάρχουν βεβαιότητες, οι αρχές έχουν κάποιες υποψίες. Σχεδόν όλες παραπέμπουν στην Gutierrez-Reed, την κόρη του Thell Reed, ενός διάσημου οπλοποιού του Χόλιγουντ που της δίδαξε την τέχνη του. Η αστυνομία βρήκε σφαίρες σε ένα καρότσι, που χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό τμήμα, σε μια τσάντα ώμου και σε ένα κουτί γεμάτο σφαίρες. 

Το περιστατικό έχει κάνει τον Μπάλντουιν -τρεις φορές νικητή Emmy και μία φορά υποψήφιο για Όσκαρ- να σταματήσει να δέχεται προτάσεις για δουλειά. Η υποκριτική του έχει περιοριστεί σε ανεξάρτητες παραγωγές, που χρηματοδοτούνται από τους άλλους παραγωγούς του «Rust», μαζί με μερικές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Στο διάστημα αυτό, έχει επίσης συμμετάσχει σε podcasts.

Τον Οκτώβριο, ο Μπάλντουιν προχώρησε σε μια εμπιστευτική συμφωνία με τον Μάθιου Χάτσινς, τον χήρο της κινηματογραφίστριας. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η ομάδα πρέπει να συνεχίσει τα γυρίσματα το 2023 και τα κέρδη που θα προκύψουν από το box office θα πάνε στον σύζυγο της εκλιπούσας, ο οποίος είναι πλέον εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας. 
 

Πηγή: skai.gr