Υπέρ της επιλογής διεμφυλικής γυναίκας για πρωταγωνίστρια στην «Στρέλλα» της Λυρικής ο υφ. Πολιτισμού

Ανάρτηση στα social media μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιλογή drag queen για τον ρόλο - «Ισες ευκαιρίες σε όλους». 

Υπέρ της επιλογής διεμφυλικής γυναίκας ως πρωταγωνίστρια στην όπερα δωματίου «Στρέλλα» της Λυρικής τάχθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιλογή drag queen και όχι τρανς για τον ρόλο, με ανάρτησή του στο Facebook. 

Τρανς ή διεμφυλικά είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση.

 Ο υφ. Πολιτισμού εξέφρασε την πάγια θέση της Πολιτείας να υποστηρίζει την διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους.

«Η ωριμότερη σκέψη από την Greek National Opera – Εθνική Λυρική Σκηνή να διευρύνει τις ακροάσεις και το πεδίο τους προκειμένου η παραγωγή της "Στρέλλας" να είναι ουσιαστικά συμπεριληπτική και η διαδικασία να είναι απολύτως διαφανής αντανακλά την βούληση της Πολιτείας να ακολουθείται απαρέγκλιτα η αρχή της ίσης μεταχείρισης και της αμεροληψίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το παρασκήνιο

Παρά την αρχική ανακοίνωση της ΕΛΣ ότι αναζητά διεμφυλικές γυναίκες, τελικά μετά τις ακροάσεις και αφού δεν βρέθηκε η κατάλληλη για τον ρόλο - επελέγη ένας έμπειρος λυρικός τραγουδιστής – drag gueen (άνδρας που ντύνεται ως γυναίκα).

Η απόφαση προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις στην Queer κοινότητα (όρος "ομπρέλα" που αφορά τις έμφυλες μειονότητες), με αποτέλεσμα η ΕΛΣ να «ακυρώσει» την πρόσληψη του άνδρα και να προκυρήξει νέες ακροάσεις μέχρι να βρεθέι οπωσήποτε κατάλληλη διεμφυλική γυναίκα. 

Πηγή: skai.gr