Σπάνιος πίνακας του Μοντριάν αναμένεται να πωληθεί πάνω από 50 εκατ. δολάρια!

Ο Μοντριάν ζωγράφισε τη «Σύνθεση Νο. II» το 1930, όταν ζούσε στο Παρίσι

Πίνακας από μια από τις πιο διάσημες εποχές του Ολλανδού καλλιτέχνη, Πιτ Μοντριάν, αναμένεται να πωληθεί για περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby's τον Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών πρόκειται για εξαιρετική τιμή αγοραπωλησίας, καθώς είναι είκοσι φορές υψηλότερη από την τελευταία φορά που ο πίνακας πωλήθηκε σε δημοπρασία πριν από, σχεδόν, 40 χρόνια.

Ο Μοντριάν ζωγράφισε τη «Σύνθεση II» το 1930, όταν ζούσε στο Παρίσι, και τελειοποίησε την αφηρημένη τέχνη του με βάση το πλέγμα, με μαύρες γραμμές και βασικά χρώματα.

Ο πίνακας προέρχεται από μια γνωστή σειρά τετράγωνου σχήματος καμβάδων, που ολοκλήρωσε ο ζωγράφος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε συλλογές μουσείων και σπάνια έρχεται στην ιδιωτική αγορά.

Η «Σύνθεση Νο. ΙΙ» αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ του καλλιτέχνη σε δημοπρασία, με τον ακριβότερο πίνακα του Μοντριάν που έχει πωληθεί ποτέ να είναι σήμερα ο πίνακας «Σύνθεση Νο. III», με κόκκινο, μπλε, κίτρινο και μαύρο, ο οποίος έπιασε 50,6 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

Σπάνιος πίνακας του Πιτ Μοντριάν

Ο πίνακας εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία το 1983, όταν πωλήθηκε έναντι 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιώτη Ιάπωνα συλλέκτη, σε μια πώληση που εκείνη την εποχή ήταν το πιο πολύτιμο έργο τέχνης του Μοντριάν και το πιο ακριβό έργο αφηρημένης τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. 

Ο επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη, Julian Dawes, δήλωσε στο «Forbes» ότι την τελευταία φορά που η «Σύνθεση ΙΙ» βγήκε σε δημοπρασία, η αγορά τέχνης στο σύνολό της ήταν «πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο παγκόσμια και ανταγωνιστική» από ό,τι σήμερα. 

65,1 δισεκατομμύρια δολάρια… Αυτό είναι το σύνολο των πωλήσεων της αγοράς τέχνης το 2021, σύμφωνα με εκτίμηση της Art Basel και της UBS. Το ποσό αυτό σηματοδοτεί ένα άλμα 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η πανδημία Covid-19 προκάλεσε ύφεση στην αγορά. 

Σπάνιος πίνακας του Πιτ Μοντριάν

Η πιθανή πώληση του πίνακα του Πιτ Μοντριάν έρχεται καθώς η τέχνη συνεχίζει να αποφέρει ιλιγγιώδεις τιμές στις δημοπρασίες. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι δημοπρασίες έργων τέχνης συνέχισαν να σπάνε ρεκόρ, όπως η συλλογή έργων τέχνης που συγκέντρωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων Χάρι Μάκλοου και η πρώην σύζυγός του Λίντα, η οποία πωλήθηκε έναντι 922,2 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Sotheby's, η πολυτιμότερη συλλογή που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το ρεκόρ ενδέχεται να καταρριφθεί και πάλι φέτος, όταν η συλλογή του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, θα βγει σε δημοπρασία στον οίκο Christie's, όπου εκτιμάται ότι θα πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πηγή: skai.gr