Tου Δημήτρη Βολουδάκη*

71 οι νεκροί την Κυριακή 15/11,  από τον κορωνοϊό COVID-19, αυξάνοντας και άλλο τον τραγικό αριθμό των απωλειών στις 1152. Όσες περίπου και οι θάνατοι από απλή γρίπη σε μια δεκαετία. 

Δύο συγκεκριμένοι θάνατοι όμως με παρακίνησαν να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. 

Ο πρώτος αφορά στην κοίμηση του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη. Από την πρώτη ώρα της είδησης, εκατοντάδες έσπευσαν στο διαδίκτυο να σχολιάσουν γράφοντας πάνω κάτω "καλά να πάθουν οι παπάδες". Διαβάζοντας όμως λίγο περισσότερο για τον συγκεκριμένο ιεράρχη, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για έναν υπέρμαχο των μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας. Στο δημόσιο λόγο του καλούσε τον κόσμο να προσέχει, να φορά μάσκα, να μην συγκεντρώνεται στην εκκλησία, να μην παρασύρεται από τα Fake News. Σύμφωνα με τον δημόσιο λόγο του (επαναλαμβάνω) λαϊκοί και κληρικοί που δεν τηρούν τα μέτρα εγκληματούν. Έτσι έλεγε...

Ήταν η Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου, 20 μέρες πριν που λειτούργησε μαζί με τους υπόλοιπους κληρικούς και με τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, που αν και λιγότερος από άλλες χρονιές, ήταν και πάλι, πολύς κόσμος. Ήταν κάποια μικρή λεπτομέρεια, απροσεξία των επόμενων ημερών; Ποιος ξέρει... Η ουσία είναι ότι η Ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος οφείλει να προστατέψει ποίμνιο και ιερείς. 102 χρόνια πριν στην πανδημία της Ισπανικής Γρίπης, η Εκκλησία τότε δεν δίστασε να αδειάσει τις εκκλησίες και να πει ότι οι Θείες Λειτουργίες και τα Μυστήρια θα γίνονται χωρίς κόσμο. Εδώ δυστυχώς το συζητάμε ακόμα. Στην Αμερική η Ορθόδοξη Εκκλησία προβαίνει στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας προσφέροντας ατομικά κουταλάκια. Είναι λιγότερο χριστιανοί; 

Δεν είμαι κληρικός, ούτε θεολόγος, αλλά αυτά που ακούγονται για την Θεία Κοινωνία από μερικούς ιερείς και επιστήμονες, κινούνται στο όριο της αίρεσης έως και ειδωλολατρίας. 

Ο δεύτερος θάνατος αφορά σε έναν επιστήμονα, γιατρό, πνευμονολόγο, πατέρα 3 παιδιών, έναν άνθρωπο που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού, τον Αντώνη Χατζηγεωργίου. 

42 ετών και έχασε τη ζωή του προφανώς όχι γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή γιατί δεν πρόσεχε. Μικρές λεπτομέρειες και η μεγάλη μεταδοτική ισχύς του ιού που επέφεραν το θάνατο μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. 

Μεταξύ άλλων έγραφε στο προφίλ του απαντώντας σε όλους τους αρνητές της πανδημίας: 

"Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα "τα εμβόλια σκοτώνουν".

Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.

Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν είναι καρδούλα.

Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της".

Η μάχη μαίνεται και δυστυχώς μέχρι να κερδηθεί ο πόλεμος, θα χαθούν και άλλες ζωές. 

'Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, η πίστη στο Θεό και η επιστήμη, σε αυτό τον αγώνα στέκονται στην ίδια πλευρά.

Δεν πρέπει η πρώτη να κάνει τη δουλειά της δεύτερης δυσκολότερη. 

O Δημήτρης Βολουδάκης είναι Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σύμβουλος Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης