«Ψυχή»: Η πρώτη αποστολή της NASA σε έναν μυστηριώδη αστεροειδή φτιαγμένο από μέταλλο (βίντεο)

Η Psyche (Ψυχή) απογειώθηκε την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα για ένα ταξίδι 6 ετών στον μακρινό και ανεξερεύνητο αστεροειδή   

Για πρώτη φορά, η NASA θα εξερευνήσει έναν  αστεροειδή «φτιαγμένο» από μέταλλο. Την Παρασκευή εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κένεντι στη Φλόριντα η αποστολή «Ψυχή», που πήρε το όνομά της από τον μακρινό και μυστηριώδη 16 Psyche. 

Το  διαστημικό σκάφος της NASA εκτοξεύτηκε σε ένα ταξίδι έξι ετών για τον σπάνιο αστεροειδή με την μεταλική επιφάνεια, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα είναι ο πυρήνας ενός πρώιμου πλανήτη και μπορεί να μοιάζει με τους πυρήνες των βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως η Γη, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής.

ψυχή

O αστεροειδής βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της ζώνης αστεροειδών μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία και είναι από τα ελάχιστα ουράνια σώματα που δεν έχουν εξερευνηθεί ποτέ – είτε από κοντά είτε μέσα από τηλεσκόπιο.

Αυτός ο αστεροειδής πιθανότατα αποτελείται από μέταλλο νικελίου-σιδήρου αναμεμειγμένο με βράχο.

Η μελέτη του Psyche θα μπορούσε να προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα μοναδικό παράθυρο γνώσης σχετικά με τη βίαιη ιστορία των πλανητικών συγκρούσεων και την δημιουργία πλανητών όπως η Γη.

Το διαστημικό σκάφος της NASA κατευθύνεται τώρα προς τον Αρη, όπου αναμένεται να φτάσει τον Μάιο του 2026. 

Εκεί θα χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα του πλανήτη για να μπει στην τροχιά του Psyche. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον αστεροειδή στα τέλη Ιουλίου του 2029 και θα περάσει 26 μήνες σε τροχιά γύρω από τον αυτόν  για να χαρτογραφήσει την επιφάνειά του. 
 

Πηγή: skai.gr