Κλείσιμο

Εικόνες καταστροφής μετά τα 7,9 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το Νεπάλ

Εικόνες καταστροφής προκάλεσε η ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,9 βαθμών που χτύπησε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, μόλις 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού και σε μικρή απόσταση από τέσσερις ακόμα πόλεις. Ακολούθησαν μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται σε 6,6 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον δύο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νεπάλ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Μια 15χρονη φέρεται να σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ινδία όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο ενός σπιτιού που κατέρρευσε. Άλλο ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα άγαλμα, στο πάρκο μιας κωμόπολης έξω από την Κατμαντού, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

Ινδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς στο έδαφος της Ινδίας, όπου ο σεισμός έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός.

Τουλάχιστον δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Έως τώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Επίσης σύμφωνα με νεπαλέζικα μέσα, περίπου 50 άτομα έχουν παγιδευτεί από την κατάρρευση του ιστορικού πύργου Νταραχάρα στο Κατμαντού, ο οποίος είχε χτιστεί το 1832. Πολλά άλλα κτήρια έχουν καταρρεύσει ενώ άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.


Στην περιοχή του Κατμαντού κατοικούν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, και πολλά κτήρια είναι αμφίβολης στατικότητας, ιδιαίτερα στις φτωχές γειτονιές και τα χωριά.

Οι πρώτες μετρήσεις κάνουν λόγο για πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 15 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Η δόνηση προκάλεσε ακόμα και χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.
Πηγή: skai.gr