Κλείσιμο

Υπέρ του προγράμματος της ΕΚΤ τάσσονται Μόντι και Μπαρόζο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο νέο σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον κ. Μόντι ωστόσο να αποφεύγει να αναφερθεί εκτενώς στο ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας του στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Οι δύο άνδρες μίλησαν αργά χθες το βράδυ, 6 Σεπτεμβρίου, πριν από προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Ρώμη.

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα εμπρός προς μία ικανοποιητικότερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι. «Εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της, που πρέπει να είναι αυστηρά σεβαστή από κάθε κράτος μέλος, έφτασε σε αυτή την απόφαση».

Παρά ταύτα, ο ιταλός ηγέτης προειδοποίησε ότι είναι «πρώιμο να πούμε» εάν οι αυστηροί όροι που συνοδεύουν τυχόν υπαγωγή στο πρόγραμμα της Τράπεζας θα αποτελέσουν εμπόδιο σε ενδεχόμενο αίτημα της Ρώμης για βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι εξίσου «σιωπηρός» εμφανίστηκε χθες και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αποσαφηνίζοντας πως η Μαδρίτη δεν έχει υποβάλει αίτημα πλήρους διάσωσης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Προσφυγή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προϋποθέτει ταυτόχρονη υπαγωγή του βοηθούμενου κράτους σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης (EFSF και ESM) και παράλληλα την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι αποσαφήνισε ότι η ΕΚΤ θα επιζητήσει και τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να απαντά ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει.

Παρέκκλιση από αυτούς τους όρους, ή αθέτησή τους, θα σημαίνει τον άμεσο τερματισμό της επέμβασης της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η αγορά κρατικού χρέους στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωτράπεζα αποσκοπεί στην μείωση του υπέρογκου κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της νομισματικής ένωσης. Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού καθιστούν δύσκολη τη σταθερή αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από τις αγορές, και συνεπώς κάνουν το χρέος μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο.

Θετικά διακείμενος προς το σχέδιο της ΕΚΤ εμφανίστηκε και ο κ. Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας πως «η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις» αλλά σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που «η ακεραιότητα της νομισματικής πολιτικής [δεν αρκεί] και εάν χώρες δεσμευτούν για την επιδιόρθωση των δημοσιονομικών τους, πιστεύω πως η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να επέμβει».
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης