Κλείσιμο

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για εργασιακά και PSI – Την Κυριακή το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (upd)

Γιάννης Σιδέρης, Ράνια Τζίμα

Αναβλήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά αλλά και των συνομιλιών για το PSI. Ο κ. Παπαδημος ζητά την δέσμευση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη στα πιο σημαντικά μέτρα που προτείνει η τρόικα και στα βασικά σημεία του PSI έως αύριο το βράδυ, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος και των αποφάσεων που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, τον κατώτατο μισθό και τα δώρα. Μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και οι εκπρόσωποι της τρόικας, πήγες του υπουργείου δήλωναν ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές ζήτησαν ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2013 και 2014, σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να κατανοήσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις.

Η επόμενη συνάντηση τρόικας – Κουτρουμάνη ορίστηκε για τη Δευτέρα.

«Προσέρχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη δύο διαπραγματεύσεων. Μία με την τρόικα και μία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε εάν και πόσο μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εν όψει της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων, την καταδίκη της χώρας».

Σαφείς αιχμές για τα κίνητρα της τρόικας και του ΔΝΤ άφησε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη. «Η επιμονή της τρόικα για τον 13ο και 14ο μισθό υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι αυτή η στάση της τρόικα δημιουργεί χωρίς λόγο τεράστια κοινωνική ένταση, ρίχνει το βάρος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και γίνεται χωρίς να ζητείται καν από τους εργοδότες.

Πηγή: skai.gr