Η. Μόσιαλος: Η κυβέρνηση Παπαδήμου να συνεχίσει ώς το 2013

Απάντηση στην επιστολή 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων και ο Χάρης Καστανίδης) με την οποία έκαναν λόγο για «ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου εκ των έσω» έδωσε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Μόσιαλος μέσω του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στην Πρώτη Γραμμή, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι «ψάχνουμε σενάρια συνωμοσίας και χάνουμε την ουσία της πολιτικής.»

Ο βουλευτής επισήμανε ότι ο ίδιος, ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Λοβέρδος και η κ. Διαμαντοπούλου είχαν έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στήριξαν το κυβερνητικό έργο, ενώ το ίδιο διάστημα δεν υπήρχε αντίστοιχη στήριξη του κυβερνητικού έργου από άλλους υπουργούς και βουλευτές. «Τώρα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι υπονομεύτηκε ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ειρωνεία» δήλωσε εμφατικά.

«Δεν υπήρχαν σημαντικές αντιδράσεις σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες; δεν το βλέπαμε; Να δούμε τα θέματα ουσιαστικής πολιτικής και να αφήσουμε τα σενάρια συνωμοσίας» σημείωσε.

«Τον Ιούνιο υπήρχαν προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση, πόσω μάλλον τώρα» πρόσθεσε. "Τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και δυσθεώρητα και είχαν διαπιστωθεί πολύ καιρό πριν, έγινε πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για συγκυβέρνηση, τότε δεν τέθηκαν θέματα υπονόμευσης αλλά τέθηκε η αναγκαιότητα» παρατήρησε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στο πλαίσιο αυτό, στη θέση του ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να συνεχίσει το έργο της τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και το 2013.

«Υπάρχει νομιμοποίηση για εκλογές το 2013, η ΝΔ καθημερινά συνειδητοποιεί αναγνωρίζει το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου» τόνισε.

Ο κ. Μόσιαλος αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά σημείωσε ότι έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως στο ασφαλιστικό σύστημα. «Κατά 20 δις. ευρώ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μία διετία, δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη κυβέρνηση στον κόσμο» είπε.

Για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε στην ΕΡΤ ως αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι άλλα συναρμόδια υπουργεία, όπως το ΥΠΟΙΚ, έπρεπε να συνυπογράψουν τις σχετικές αποφάσεις που αφορούσαν το κλείσιμο του ΙΟΜ και του ΕΟΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πια το κόμμα του μεγάλου κράτους και των ΔΕΚΟ αλλά της δημιουργικής κοινωνίας» τόνισε.

Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε νέο εκλογικό σύστημα με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και με όρια αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Επίσης πρότεινε περαιτέρω μείωση των περιφερειών στις 7 και δυνατότητες φορολόγησης από αυτές με μικρότερα τοπικά κοινοβούλια που θα λογοδοτούν τοπικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρέπει να συμπληρώσει την πρότασή του για την «επόμενη ημέρα» του ΠΑΣΟΚ  με προγραμματικό λόγο. «Πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες» σημείωσε.

«Άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία»
Από την πλευρά της, μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «είναι άκαιρη η συζήτηση για τη διαδοχολογία παραμονές ευρωπαϊκού συμβουλίου πως κρίνεται η τύχη της χώρας». «Να αναγνωρίσουμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να πάρει αυτός τις πρωτοβουλίες» δήλωσε.


Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας