Ασμουσεν: Προϋπόθεση οι υπογραφές για την καταβολή της 6ης δόσης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, είναι μια ενυπόγραφη επιστολή της κυβέρνησης και των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά δηλώνει ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών 'Ασμουσεν σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle.

Για τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο ο κ. Άσμουσεν εκφράζεται ανεπιφύλακτα θετικά: «Γνωρίζω τον Λουκά Παπαδήμο πολύ καλά από την πολυετή θητεία του στην ΕΚΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα και ότι θα το κάνει.»

Ο Γερμανός υφυπουργός, και μελλοντικός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, εκθειάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας: «Είναι αποδεδειγμένα ειδικός σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα. Πρόκειται για μια ακέραια προσωπικότητα. Βέβαια δεν θα λύσει το πρόβλημα μόνος του, αλλά είναι ο επικεφαλής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.»

Αυτό το ‘πριμ εμπιστοσύνης’ στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου εκφράζεται και στα άλλα ζητήματα που θέσαμε στον κ Άσμουσεν. π.χ. σε ότι αφορά το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, που όπως φαίνεται θα ξεπεράσει το 9%.

Αν και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών φαίνεται να γνωρίζει το πρόβλημα, στην απάντησή του αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την καθιερωμένη στα ευρωπαϊκά πλαίσια ‘τιμωριτική’ ρητορική: «Για το τρέχον έτος του προϋπολογισμού δεν μπορούν μάλλον να γίνουν προσαρμογές. Στις 6 βδομάδες που απομένουν είναι σχεδόν αδύνατο. Θα πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Εκεί θα πρέπει να συζητηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια.» Δηλαδή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τον προσανατολισμό

Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση στην Ελλάδα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης όσον αφορά συγκεκριμένα μέτρα του δανειακού πακέτου, ρωτήσαμε τον κ. Άσμουσεν αν και τι είναι διαπραγματεύσιμο: «Είναι σωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα το 2ο πακέτο. Τα βασικά στοιχεία έχουν όμως ήδη αποφασιστεί. Θα συμβούλευα να μην τρέφει κανείς υπερβολικές ελπίδες, ότι π.χ. θα μπορέσει να χαλαρώσει τα βασικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της προσαρμογής. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσει να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους.»

Με άλλα λόγια: οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στην κατάσταση της Ελλάδας δεν μπορούν εφαρμόσουν το μέτρο της νομισματικής υποτίμησης για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα εγχώρια προϊόντα, και να έχει έτσι φορολογικά έσοδα το κράτος για την εξυπηρέτηση του χρέους του. Ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της δανειακής βιωσιμότητας είναι κατά τον κ. Άσμουσεν η εφαρμογή νομισματικών μέτρων. Το κέντρο βάρους της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει λοιπόν να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τώρα όσον αφορά τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να δρομολογηθούν ο Γιορκ Άσμουσεν παραπέμπει στο παράδειγμα της Ιρλανδίας: και εκεί η τρόικα είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως π.χ. την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων. Η ιρλανδική κυβέρνηση δεν το δέχθηκε και πρότεινε άλλο μέτρο, το οποίο αποδέχθηκε η τρόικα, γιατί πείστηκε ότι θα επέφερε αντίστοιχα φορολογικά έσοδα.

Οι γραπτές διαβεβαιώσεις ζητήθηκαν από το Eurogroup

Τέλος στο ερώτημα εάν πρέπει να υπογράψουν το ευρωπακέτο εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και οι αρχηγοί των κομμάτων που τη στηρίζουν ο κ. Άσμουσεν απάντησε:

«Το Eurogroup δήλωσε στην τελευταία συνεδρίασή του (σε επίπεδο υπουργών), ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του τρέχοντος πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι μια επιστολή της τότε κυβέρνησης με την υπογραφή και της αντιπολίτευσης, διασφαλίζοντας έτσι ότι το πακέτο θα στηριζόταν και μετά από πιθανές εκλογές σε μια πλατιά πλειοψηφία».

Και ο υφυπουργός Οικονομικών κατέληξε: «Δεν είναι στο χέρι μου και ούτε θα το κάνω, να πάρω πίσω τον όρο που έθεσε η ομάδα των υπουργών. Υπ’ αυτή την έννοια, ο όρος εξακολουθεί να ισχύει.»
Πηγή: skai.gr