Mητροπολίτης Καισαριανής: Συσσίτια καθημερινά για 1.100 άτομα και 2.500 δέματα σε οικογένειες

Για τις προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και για τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως αναδείχθηκαν από την ανταπόκριση των πολιτών για την προσφορά τροφίμων και ειδών ρουχισμού, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Καρέα, στο πλαίσιο της δράσης του ΣΚΑΪ, «Όλοι Μαζί Μπορούμε», θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων.

«Η κρίση έχει πολλά αρνητικά και δυσάρεστα ωστόσο όμως έχει αναδείξει και τον σύνδεσμο ο οποίος υπάρχει μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας και αποδίδεται άριστα με το σύνθημα και μήνυμα συγχρόνως όλοι μαζί μπορούμε», είπε ο Μητροπολίτης Καισαριανής και επισήμανε: «Φαίνεται η αλληλεγγύη η οποία υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων και είναι συγκινητικό αυτό το οποίο βιώνουμε. Για εμάς τους ποιμένες της εκκλησίας αυτό ήτανε γνωστό, εγώ στην Μητρόπολή μου βρήκα πριν δώδεκα χρόνια που ήρθα εδώ τα συσσίτια ωστόσο εκσυγχρόνισα τις εγκαταστάσεις και τώρα έχουμε μονάδες οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των περιστάσεων έτσι όπως έχουν προκύψει και διαμορφωθεί στην κοινωνία μας».

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Δανιήλ για τα συσσίτια που λειτουργούν στις ενορίες της επαρχίας του είπε:

«Εμείς καθημερινώς μαγειρεύουμε και μοιράζουμε από τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας 1.100 μερίδες φαγητό και επίσης μοιράζουμε 2.500 (δέματα με) τρόφιμα μη μαγειρεμένα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη».

ΔΗΜ.: Αυτές οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, έχετε παρατηρήσει την αύξηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την βοήθειά σας τον τελευταίο χρόνο ή τα τελευταία δύο χρόνια

Μητρ. Δανιήλ: Οι περιπτώσεις λαμβάνουνε εκρηκτικές διαστάσεις ...Προχθές μου είπανε ότι το πρωί στις 11 η ώρα που οι κυρίες μοιράζουν το φαγητό και οι άνθρωποι κάθονταν στην ουρά προκειμένου να πάρουν αυτό το οποίο είχε μαγειρευμένο το «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» του μητροπολιτικού μας ιερού ναού και σχολίαζαν οι άνθρωποι την εικόνα αυτή η οποία όντως είναι θλιβερή να βλέπεις τον άλλο να κάθεται στην ουρά με ένα τάπερ για να πάρει μια μερίδα φαγητό. Θέλω να σας πω επίσης ότι μια μητέρα έρχεται και παίρνει τέσσερις μερίδες φαγητό, πηγαίνει στο σπίτι της το αδειάζει στην κατσαρόλα για να φαίνεται ότι το μαγείρεψε η ίδια για τα παιδιά της.

ΔΗΜ.: Φαντάζομαι Σεβασμιότατε ότι θα υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι ντρέπονται να απευθυνθούν είτε σε εσάς είτε οπουδήποτε για βοήθεια.

Μητρ. Δανιήλ: Η πείνα εξαθλιώνει τον άνθρωπο και γκρεμίζει και το ελάχιστο της αξιοπρέπειας. Δεν θέλω να σας πω εχθές στο γραφείο μου τι άνθρωπος ήρθε κλαίγοντας, λέγοντάς μου τις ανάγκες του και μου λεει δεν έχω την οικογένειά μου να τους δώσω ένα κομμάτι ψωμί. Είναι οικογενειάρχης εργάζεται παρακαλώ, μειώθηκαν οι αποδοχές του, αυξήθηκαν οι ανάγκες του και αυτά τα οποία έχει, μου λεει τόσα πληρώνω για ενοίκιο, τόσα πληρώνω για το φως δεν περισσεύει τίποτα. Και τι να κάνουμε του δώσαμε το φαγητό.
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου