Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα ισοδύναμα

Αποφάσεις που θα αφορούν το πακέτο των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, αναμένεται να λάβουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μαζί με τους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις με την τρόικα στις 24 Ιουλίου.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι λίγα και υψηλής απόδοσης. Όσον αφορά το Δημόσιο, η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στο στόχο για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015, ενώ σχεδιάζεται και η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 255 φορέων του δημοσίου. Εξάλλου, από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν και τα μελλοντικά βήματα των εταίρων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμήνυσε στα επιτελεία των υπόλοιπων υπουργείων να κάνουν προτάσεις για περικοπές γιατί διαφορετικά θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις. Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης έχει εξάλλου σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών για να εξεταστεί το θέμα.

Ειδικότερα, στην ατζέντα της σύσκεψης της Τετάρτης θα βρεθούν:

* το πακέτο των ισοδύναμων μέτρων για να μην υπάρξει η ανάγκη περικοπής των ειδικών μισθολογίων
* οι άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
* η πρώτη λίστα των 60 φορέων του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν μέσα στο καλοκαίρι
* η πρώτη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς και ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα αφορά την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κάτι που, αν επιτευχθεί, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των απαιτήσεων των δανειστών, οι οποίες θα περιοριστούν σε αυξημένα έσοδα περίπου 3 δισ. ετησίως.

Ως προς τις συζητήσεις για τις αλλαγές στη φορολογία θα ξεκινήσουν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα ενώ το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση ολοκληρώσει τις επαφές της με τους κοινωνικούς εταίρους για τις επερχόμενες αλλαγές.

Πηγή: skai.gr