Μέρκελ: Επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου; Nein

Το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού συμφώνου απορρίπτει κατηγορηματικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, που είναι και το φαβορί για τη γαλλική προεδρία.

Σε συνέντευξη της στο δημοσιογραφικό όμιλο WAZ αναφέρει πως το Σύμφωνο, που υπογράφηκε από 25 χώρες-μέλη της ΕΕ έχει ήδη επικυρωθεί από ορισμένες από αυτές και «δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

«Ορισμένοι επικαλούνται τώρα την ανάπτυξη. Εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά» ανέφερε μάλλον σκωπτικά.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγγειλε ότι σε περίπτωση νίκης θα χαράξει άλλη ευρωπαϊκή πολιτική με αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Θα επαναδιαπραγματευθώ το σύμφωνο που υπέγραψαν ο αποχωρών πρόεδρος και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων» τόνισε ο Ολάντ. «Νομίζω ότι η αναγνώριση αυτής της αναγκαιότητας ξεπερνά την ευρωπαϊκή αριστερά και θα μπορούσε να αγγίξει και τους συντηρητικούς που εννοούν να υποστηρίζουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, η εξουσία θα περιέλθει στους λαϊκιστές» είπε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.

«Η Μέρκελ έχει ηγηθεί της Ευρώπης με τον Σαρκοζί και μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του ο κ. Ολάντ. «Εάν εκλεγώ πρόεδρος, θα επικεντρωθούμε στο χτίσιμο της Ευρώπης. Αρκετά με τον δίχως όρια ανταγωνισμό, αρκετά με τη λιτότητα», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr