Κλείσιμο

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό η εκταμίευση της βοήθειας

Με την κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού συνδέει το Εurogroup την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσης προθέσεων η Αθήνα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε
βοήθεια συμπληρωματικού προϋπολογισμού ή νέων μέτρων σε περικοπές ύψους 1,1 δισ. ευρώ στον τομέα της Υγείας, 300 εκ. στις αμυντικές δαπάνες και 400 εκ. σε άλλους τομείς.

Εκτός αυτού, η εκταμίευση της πρώτης δόσης του 2ου πακέτου βοήθειας εξαρτάται από την εισαγωγή φόρου επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τους εκπροσώπους της τρόικας σε όλους τους τομείς και να τους διασφαλίσει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες. Η τελική ευθύνη των αποφάσεων παραμένει όμως στην Αθήνα τονίζεται στο προσχέδιο.

Αισιοδοξία για την εκταμίευση


Την αισιοδοξία της για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε σε δηλώσεις τη Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Υπάρχουν, θετικά μηνύματα από την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της χώρας υπογράμμισε η υπουργός.

Την ίδια ώρα, μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μαρίο Ντράγκι και το μέλος του διευθυντηρίου Μπενουά Κέρ, τάσσεται υπέρ μια έμμεσης συμβολής της κεντρικής τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο κ. Κέρ πρότεινε τα κέρδη που θα προκύψουν από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ να διατεθούν στις χώρες της ευρωζώνης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Στέφανος Γεωργακόπουλος, Υπεύθυνος Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος