«Καμπανάκι» για την ανάπτυξη από ΔΝΤ, ΠΟΥ, Παγκόσμια Τράπεζα

Οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές θέτουν εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη προειδοποιούν με κοινή τους ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και οι επικεφαλής οκτώ άλλων διεθνών οικονομικών και εμπορικών οργανισμών.

«Ο κόσμος
αντιμετωπίζει σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις που επιβαρύνουν πολύ τις προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη» τονίζει η Λαγκάρντ και τα μέλη της Global Issues Group ε εφετινού Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ, (από τις 25 ως τις 30 Ιανουαρίου), στο Νταβός της Ελβετίας.

«Ανησυχούμε για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την αύξηση της παγκόσμιας αβεβαιότητας, την υψηλή ανεργία και μια πιθανή στροφή προς πολιτικές προστατευτισμού» επισημαίνουν.

«Ενώ οι κυβερνήσεις χρειάζεται να περιορίσουν τη μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον τερματισμό της κρίσης χρέους (...), θα πρέπει επίσης να διαχειριστούν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την προώθηση, αντί για τη μείωση, των προοπτικών ανάπτυξης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας