Σόιμπλε: Μετά τη γνωμοδότηση της τρόικας η απόφαση για την 6η δόση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, όπως ανέφερε το πρακτορείο Dow Jones, στο Ecofin συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είπε ο γερμανός υπουργός θα περιμένουν τη γνωμοδότηση της τρόικας προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

Είπε μάλιστα, ότι θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της 6ης δόσης αφού δουν την τελική γνωμοδότηση της τρόικας. Στη συνέχεια, όπως είπε, παραμένει το να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θέλει και θα παραμείνει στο ευρώ. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ωστόσο ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν «υπέρ και κατά», αναφορικά με μια σημαντικότερη της αρχικώς προβλεφθείσας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον δανεισμό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, συζητείται το ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης που ήθελε τους ιδιώτες πιστωτές να αποδέχονται απώλειες σε ποσοστό 21% προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, προσηλωμένο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ιουλίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δηλώνει ότι παραμένει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Frank Vogl δήλωσε σχετικά στο Reuters τα εξής:

«Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου. Αυτές οι συμφωνίες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση από ταμειακής άποψης, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και μείωση του χρέους και έτσι οδηγούν την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους».
Πηγή: skai.gr