ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Απολύσεις, αποκλίσεις και πολλοί αστερίσκοι

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μίλησε ακόμα για απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και όχι από τη γενική συλλογική σύμβαση και τόνισε ότι θα πάρουμε την 4η δόση «εφόσον κάνουμε αυτό που πρέπει».

To μνημόνιο συνεργασίας

 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα άφησε ο υπουργός Οικονομικών, θυμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται στο Σύνταγμα σε περιπτώσεις κατάργησης θέσεων.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι το 2011 θα γίνουν 40.000 αποχωρήσεις και 8.000 προσλήψεις συνυπολογίζοντας και τις μετατάξεις. «Το θέμα είναι να μην ξεχειλώσει το πέντε προς ένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εργασιακές συμβάσεις, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι στο μνημόνιο γίνεται λόγος για απόκλιση από τις κλαδικές και όχι από την εθνική γενική σύμβαση εργασίας, γι΄αυτό και όπως είπε, «δε θα πέσουμε κάτω από 740 ευρώ.»

Πάντως, η νέα συμφωνία με τη τριμερή επιτροπή προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των συμβάσεων και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Όσον αφορά στην 4η δόση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε παλαιότερη δήλωση ότι θα την πάρουμε «εφόσον κάνουμε αυτό που πρέπει» και τόνισε ότι θα ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές εντός του 2011, αφήνοντας ανοικτό το θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μειώσουμε το έλλειμμα από τα 17 δισ. το 2011 στα 6,4 του 2014. Γι’ αυτό και ο υπουργός εμφάνισε τις 10 μεγάλες προκλήσεις για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

1. Διαχείριση και έλεγχος δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθούν το α΄ τρίμηνο του 2011, οικονομικοί επιθεωρητές στους σημαντικότερους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα, θα καταρτισθεί Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο 2012- 2014 (β΄ τρίμηνο 2011), με γενικές κατευθύνσεις για την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των δαπανών και τις δημοσιονομικές προσαρμογές (μείωση του ελλείμματος από τα 17 δις. ευρώ στα 6,4 δις. ευρώ). Το Πλαίσιο θα συζητηθεί αρχικά στην κυβέρνηση, στη συνέχεια με την τρόικα στον νέο έλεγχο τον Φεβρουάριο 2011 και στο τέλος θα ψηφισθεί από τη Βουλή.

2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν εντός του Δεκεμβρίου τα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. δίκες- εξπρές), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η συγχώνευση Εφοριών και το α΄ τρίμηνο του 2011 θα γίνει η συνολική αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

3. Μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ. Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. "Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ", είπε ο υπουργός, "αλλά πάντα μέσα στον κανόνα (μετατάξεις)". Σε κάθε ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί ξεχωριστό επιχειρησιακό σχέδιο και θα υπάρξει σχετική συζήτηση με τους εργαζόμενους.

4. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα. Ο υπουργός σημείωσε ότι το 2010 θα υπάρξουν συνολικά 40.000 αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και το 2011 (με βάση τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) θα γίνουν περίπου 8.000 προσλήψεις. Προτεραιότητα θα δοθεί σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια και στους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες με βάση και το μνημόνιο (π.χ. δικαστές για φορολογικά δικαστήρια, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής). Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο το β΄ τρίμηνο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του 2011.

5. Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία. Θα υπάρξουν λίστα φαρμάκων και μείωση των τιμών τους, νέο πλαίσιο προμηθειών και εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.

6. Εργασιακές σχέσεις. Στο τέλος του έτους θα υπάρξει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή υπουργού και υπογράμμισε οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων, όπως ότι "όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης".

7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το α΄ τρίμηνο του 2011.

8. Επιχειρηματικό περιβάλλον- ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα παρουσιασθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011.

9. Χρηματοπιστωτικός τομέας. Βασικοί άξονες είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ (δ΄ τρίμηνο 2010) και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (α΄ τρίμηνο 2011). Ερωτηθείς εάν οι τράπεζες προτρέπονται για συγχωνεύσεις, ο υπουργός είπε ότι "οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις. Το πώς επιλέγει κάθε τράπεζα να ενισχύσει τη θέση της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συγχώνευση, συνδυασμός αυτών) είναι δικό της θέμα. Είμαστε στην αρχή ενός ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και θα δούμε πολλά βήματα".

10. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας- αποκρατικοποιήσεις. Θα γίνει, για πρώτη φορά, απογραφή της δημόσιας περιουσίας (β΄ τρίμηνο 2011), ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2010. Στόχος είναι να εισπραχθούν 7 δις. ευρώ το διάστημα 2011- 2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.
 
Με εκρηκτική άνοδο της τάξης του 4,58% έκλεισε το χρηματιστήριο
Σημειώνεται πως ανοδικά κινήθηκαν 100 μετοχές, 17 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.
19.08.2019, 18:38
Για το επενδυτικό σχέδιο της Cosco συζήτησαν Γεωργιάδης και Μώραλης
Το επενδυτικό σχέδιο της Cosco στον Πειραιά, αλλά και οι ανησυχίες του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για...
19.08.2019, 17:33
Η επένδυση στο Ελληνικό στη μέγγενη της πολιτικής
Στο άρθρο γίνεται μακρά αναφορά στην προϊστορία της επένδυσης, από την εποχή που το 2001 μεταφέρθηκε το...
19.08.2019, 14:17
Αpple: Πιέσεις Κουκ σε Τραμπ κατά των δασμών στην Κίνα - Ωφελείς τη Samsung
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι συζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον Τιμ Κουκ...
19.08.2019, 08:07
Σταϊκούρας στους FT: Σαρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Ο κος Σταϊκούρας δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα...
18.08.2019, 21:33
Σχέδιο μείωσης εισφορών κατά πέντε μονάδες μέχρι το 2024
Ειδικά δε για τους μη μισθωτούς, που με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών είχαν κραυγαλέες επιπτώσεις από...
18.08.2019, 20:20
Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων
Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του...
18.08.2019, 10:45
Μύκονος- Σαντορίνη πρωταγωνιστούν στο ράλι αφίξεων τουριστών
Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή...
18.08.2019, 08:53
Μύκονος: Φοροδιαφυγή σε ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών- Η έρευνα της ΑΑΔΕ
Η φοροδιαφυγή με φόντο το νησί των ανέμων και η επιχείρηση με την εξωτική ονομασία «Villa Juanita Dolores».
17.08.2019, 20:51
Ρόδος: Βέβαιος για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου στην Αφάντου ο Γεωργιάδης
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, σήμερα, στο Twitter, ο υπουργός, στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο...
17.08.2019, 18:18

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.