Ιστοσελίδα-απάτη που πουλούσε εισιτήρια για συναυλίες, παραστάσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από την έρευνα προέκυψε πως η ιστοσελίδα δεν έχει άδεια πώλησης εισιτηρίων και οι διαχειριστές της είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περισσότερα από 6.000 ευρώ από ανυποψίαστους πελάτες.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις απατηλής πώλησης.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών ότι αφού πλήρωσαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την αγορά εισιτηρίων τους επιβλήθηκαν επιπρόσθετες χρεώσεις. Επιπλέον, οι αποδείξεις που έλαβαν μέσω email ανέγραφαν χαμηλότερη τιμή από το τίμημα που είχαν καταβάλει και έφεραν άσχετο ονοματεπώνυμο. 

Το όνομα της ιστοσελίδας είχε κατοχυρωθεί από εταιρεία που εδρεύει στην Ελβετία. Η Αστυνομία έχει ενημερώσει τις ελβετικές Αρχές.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει ότι σε online αγορές λαμβάνουμε μέτρα προστασίας:

  • Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα,
  • Δεν πληρώνουμε προκαταβολικά σε διαδικτυακές εταιρίες, ψηφιακές πλατφόρμες ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση με παρεμφερές αντικείμενο, την οποία δε γνωρίζουμε.
  • να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.
  • Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.
  • Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς χρονική πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
  • Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην επιλέγουμε απευθείας τους συνδέσμους (links) που λαμβάνουμε με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.
  • Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές - συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).