Κλείσιμο

Ζελένσκι: Δεν έχουμε αρκετά «σοβαρά και βαριά» όπλα για να νικήσουμε στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν έχουν αρκετά «σοβαρά και βαριά» όπλα για να νικήσουν τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη. 

Περιέγραψε δύο πιθανούς τρόπους για να τερματιστεί η σύγκρουση στη μαρτυρική πόλη: «Πρώτον, περιλαμβάνει σοβαρά και βαριά όπλα […] αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά από αυτά τα όπλα για να ελευθερώσουμε τη Μαριούπολη. Ο δεύτερος δρόμος είναι διπλωματικός. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό» σημείωσε, μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι «λίγες χιλιάδες» Ουκρανοί πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης μέσω διαδρόμων εκκένωσης προς τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη δεν είναι προς το παρόν γνωστό τι τους έχει συμβεί. «Χιλιάδες άμαχοι έφυγαν επιτυχώς από τη Μαριούπολη μέσω διαδρόμων που συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία, αλλά «δυστυχώς μερικές χιλιάδες άμαχοι πήγαν στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και δεν γνωρίζουμε τη μοίρα αυτών των χιλιάδων ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη για οποιαδήποτε μορφή ανταλλαγής του λαού μας με τους Ρώσους στρατιώτες που άφησαν πίσω τους, τα πτώματα και τους τραυματίες που εγκατέλειψαν εδώ», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγή: skai.gr