Πάνω από 500 δισ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος, εκτιμά η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας

Η ουκρανική κυβέρνηση υπολόγισε σήμερα σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ τις οικονομικές απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε στο Facebook η υπουργός Οικονομίας της χώρας Γιούλια Σβιριντένκο.

Η υπουργός εκτιμά στα «564,9 δισεκατομμύρια δολάρια» (515,8 δισεκατομμύρια ευρώ) «τον άμεσο αντίκτυπο των καταστροφών» από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, στον οποίο προστίθενται «οι έμμεσες επιπτώσεις των μαχών» στην οικονομία, ιδίως εκείνες που συνδέονται με την έκρηξη της ανεργίας, τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών ή ακόμη την πτώση των κρατικών εσόδων.

Στο επίπεδο των υποδομών οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, είπε η Σβιριντένκο, με «σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί», όπως και «δεκάδες σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια» έναντι ενός ποσού ύψους 108,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ίδια συμπλήρωσε πως δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και 200.000 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί σε διάστημα ενός και πλέον μήνα.

Η Σβιριντένκο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνηση, υπολογίζει, επιπλέον, στα 102 δισεκατομμύρια ευρώ τη μείωση του ΑΕΠ το 2022, ήτοι μια συρρίκνωση άνω του 55% της οικονομίας σε σύγκριση με το 2021.

Ο προϋπολογισμός του ουκρανικού κράτους κινδυνεύει να μειωθεί κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ήτοι μια πτώση σχεδόν 90% στον προβλεπόμενο ετήσιο προϋπολογισμό.

«Καθημερινά οι αριθμοί αλλάζουν και δυστυχώς αυξάνονται», τόνισε η Σβιριντένκο σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ