Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξεκινά νέα δίκη στο Λος Άντζελες για τους βιασμούς – Αναμένεται να καταθέσουν πολλές γυναίκες

Ο παραγωγός του Χόλιγουντ αρνείται τις κατηγορίες πέντε γυναικών, που λένε ότι τις κακοποίησε μεταξύ 2004 και 2013

O Χάρβεϊ Γουάινστιν αντιμετωπίζει νέα δίκη, με τουλάχιστον 11 κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, ένας εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν βιασμοί σε δωμάτια ξενοδοχείων σε όλη την πόλη, με γυναίκες τρομοκρατημένες από τη δύναμη που είχε ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ. 

Οι εναρκτήριες αγορεύσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, με τους εισαγγελείς στο Λος Άντζελες να δηλώνουν ότι οκτώ γυναίκες θα καταθέσουν για τα φερόμενα εγκλήματα του Γουάινστιν, μεταξύ των οποίων και η Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ηθοποιός, η οποία είναι σήμερα παντρεμένη με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.

Η Σίμπελ ισχυρίζεται ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν τη βίασε κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης, όπως νόμιζε, το 2005, όταν ήταν νεαρή ηθοποιός και προσπαθούσε να «χτίσει» την καριέρα της.

Στην εναρκτήρια αγόρευσή του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γουάινστιν, Μαρκ Βέρκσμαν, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να δείτε ούτε έναν αυτόπτη μάρτυρα για οποιονδήποτε ισχυρισμό περί σεξουαλικής επίθεσης. Στην ουσία, κάθε ένας από αυτούς τους ισχυρισμούς θα καταλήξει στο ότι οι κατήγοροι θα πουν "πιστέψτε με"». 

Σήμερα, ο 70χρονος Γουάινστιν εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2020. Από το 2017, σχεδόν 100 γυναίκες κατηγόρησαν δημοσίως τον Γουάινστιν για σεξουαλική βία και ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1970. 

Ο Γουάινστιν δήλωσε αθώος στις νέες κατηγορίες και δήλωσε ότι όλες οι σεξουαλικές του επαφές με γυναίκες ήταν συναινετικές. Στον Γουάινστιν απαγγέλθηκαν συνολικά 11 κατηγορίες, αλλά τέσσερις από αυτές τις κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένων δύο κατηγοριών για βιασμό και δύο για σεξουαλική επίθεση- αφορούσαν τη γυναίκα που δεν περιλαμβανόταν στην εναρκτήρια αγόρευση της εισαγγελίας. 

Το 2005, η Σίμπελ Νιούσομ ήταν μια «ανίσχυρη ηθοποιός, που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της στο Χόλιγουντ, όταν ο Γουάινστιν την κάλεσε σε μια επαγγελματική συνάντηση και στη συνέχεια τη βίασε», δήλωσε η δικηγόρος της.

«Η Σίμπελ είχε προσκληθεί να συζητήσει για την καριέρα της σε ένα ξενοδοχείο και εξεπλάγην όταν η συνάντηση μεταφέρθηκε σε μια ιδιωτική σουίτα και οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του παραγωγού έφυγαν γρήγορα.

Στη συνέχεια ο Γουάινστιν φέρεται να την κάλεσε σε ένα μπάνιο, της ζήτησε να τον αγγίξει και στη συνέχεια την ανάγκασε να ανέβει σε ένα κρεβάτι. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Σίμπελ έκλαιγε και έτρεμε και δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει από τον φόβο της», πρόσθεσε η δικηγόρος της. 

Μια τρίτη γυναίκα, μασέρ διασημοτήτων, πήγε σε ένα μπάνιο για να πλύνει τα χέρια της, αφού έκανε μασάζ στον Γουάινστιν, μόνο και μόνο για να την ακολουθήσει ο Γουάινστιν στο μπάνιο, να τη χουφτώσει και να αυνανιστεί στο πάτωμα, ισχυρίστηκε ο εισαγγελέας.

Ο Γουαϊνστάιν μεταφέρθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο από βοηθούς. Δεν αντέδρασε στις περιγραφές των φερόμενων βιασμών και επιθέσεων που διέπραξε.

Μεταξύ άλλων πιθανών μαρτύρων που ενδέχεται να καταθέσουν στη δίκη είναι ο ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς ήταν φίλος ενός από τους κατήγορους.

Ο Γουαϊνστάιν μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 140 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες στο Λος Άντζελες.

Πηγή: skai.gr