Χάρβεϊ Γουάινστιν: Κρίθηκε ένοχος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Ο 70χρονος Γουάινστιν, ο οποίος έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από την καταδίκη του σε 23ετή κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε να εκτίσει ποινή φυλάκισης έως και 24 έτη στην Καλιφόρνια

Έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε ένα μήνα και εννέα ημέρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι του Λος Άντζελες έκριναν τη Δευτέρα τον Χάρβεϊ Γουάινστιν ένοχο για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση μόνο μιας από τις τέσσερις γυναίκες που τον κατηγόρησαν ότι τις κακοποίησε. 

Ο 70χρονος Γουάινστιν, ο οποίος έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από την καταδίκη του σε 23ετή κάθειρξη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, για την οποία έχει ασκηθεί έφεση, θα μπορούσε να εκτίσει ποινή φυλάκισης έως και 24 έτη στην Καλιφόρνια, όταν καταδικαστεί.

Κρίθηκε ένοχος για βιασμό, αναγκαστική στοματική συνεύρεση και άλλη μια κατηγορία για σεξουαλικό παράπτωμα που αφορούσε τη γυναίκα που δήλωσε ότι εμφανίστηκε απρόσκλητος στην πόρτα του δωματίου της στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ στο Λος Άντζελες το 2013.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κατέστρεψε για πάντα ένα κομμάτι μου εκείνη τη νύχτα του 2013 και δεν θα το πάρω ποτέ πίσω. Η ποινική δίκη ήταν βάναυση και οι δικηγόροι του Γουάινστιν με έβαλαν στην κόλαση, στο εδώλιο του μάρτυρα, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να το φτάσω μέχρι τέλους και το έκανα», ανέφερε η γυναίκα σε δήλωσή της μετά την ετυμηγορία. «Ελπίζω ο Γουάινστιν να μην βγει ποτέ από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της ζωής του», επισήμανε. 

Ο Γουάινσταϊν αθωώθηκε από την κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση που του έκανε μια θεραπεύτρια μασάζ το 2010.

Οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε απόφαση σχετικά με τις κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που αφορούσαν την Τζένιφερ Σίμπελ Νιούσομ, σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και σύζυγο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ. Για τις κατηγορίες αυτές κηρύχθηκε κακοδικία.

«Ο Χάρβεϊ είναι προφανώς απογοητευμένος από την ετυμηγορία. Ξέρει τι συνέβη και τι δεν έγινε ποτέ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γουάινστιν, Τζούντα Ένγκελμαγιερ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα, λέγοντας ότι υπάρχει ισχυρή βάση για έφεση επί των καταδικαστικών αποφάσεων. «Ο Χάρβεϊ είναι ευγνώμων για το έργο των ενόρκων στις άλλες κατηγορίες και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις νομικές του ενέργειες για να αποδείξει τελικά την αθωότητά του».

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα μπορέσει ποτέ να βιάσει άλλη γυναίκα. Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, όπου και ανήκει», ανέφερε σε δήλωσή της η Σίμπελ Νιούσομ. «Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του Γουάινστιν χρησιμοποίησαν τακτικές εκφοβισμού για να εξευτελίσουν και να γελοιοποιήσουν εμάς τις επιζώντες. Η δίκη ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι ως κοινωνία έχουμε δουλειά να κάνουμε».

Η έντονη και δραματική κατάθεση της Σίμπελ Νιούσομ, στην οποία περιέγραψε τον βιασμό της από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου το 2005, έφερε τις πιο δραματικές στιγμές της δίκης. Αλλά μόνο οκτώ από τους 12 ενόρκους συμφώνησαν να κρίνουν τον Γουάινστιν ένοχο για τις κατηγορίες αυτές.

Η τελευταία καταδίκη του Γουάινστιν δίνει μια νίκη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης διάσημων ανδρών, στον απόηχο ορισμένων «κακών αποφάσεων», συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της καταδίκης του Μπιλ Κόσμπι πέρυσι. 

Η δίκη για τον βιασμό του ηθοποιού του «That '70s Show» Danny Masterson, που διεξήχθη ταυτόχρονα και ακριβώς στο τέλος του διαδρόμου από τη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν, έληξε με κακοδικία. Και ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι νίκησε σε αστική δίκη για σεξουαλική κακοποίηση στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Πηγή: skai.gr