Έγκλημα πολέμου η επίθεση σε νοσοκομείο της Μαριούπολης, λέει ο Βρετανός Υφυπ. Άμυνας

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι προειδοποίησε τον Πρόεδρο Πούτιν και τους Ρώσους ότι η Δύση παρακολουθεί τι γίνεται στο μέτωπο της Ουκρανίας, σχολιάζοντας για την επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης πως «αυτό που βλέπετε στις τηλεοπτικές οθόνες σας είναι έγκλημα πολέμου».

Τόνισε ότι η ευθύνη για εγκλήματα πολέμου δε βαραίνει μόνο τον Πρόεδρο Πούτιν αλλά και όσους τα διαπράττουν επί του εδάφους.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι συλλέγουν αποδείξεις για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία εγκλημάτων πολέμου.

«Αυτό που κάνει ο Πούτιν δεν είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ δύο στρατών. Πολιορκεί μια σειρά ουκρανικών πόλεων και διεξάγει πόλεμο κατά Ουκρανών αμάχων», είπε ο κ. Χίπι στο Sky News.

Σε συνέντευξη στο Times Radio, εξάλλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι ένας πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία δε θα είναι σαν τις συρράξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Οι συνέπειες συμμετοχής στον πόλεμο θα ήταν η εκτόξευση πυραύλων κρουζ και αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χίπι.

Προειδοποίησε επίσης εν ενεργεία Βρετανούς στρατιώτες να μην μεταβαίνουν στο ουκρανικό μέτωπο για να πολεμήσουν, καθώς είναι κάτι παράνομο.

Είπε επίσης ότι οποίος πηγαίνει εκεί δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θα βγάλει μερικές selfie και θα φύγει. «Όταν περάσεις τα σύνορα για να πολεμήσεις, είσαι εκεί για τα καλά», είπε ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας σχολιάζοντας την παραδοχή του βρετανικού στρατού ότι ορισμένοι αδικαιολογήτως απόντες στρατιώτες ίσως έχουν μεταβεί στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr