Καμία πρόοδος από τις συνομιλίες Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια

Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι συζητήσεις έγιναν κατά τη 15η ημέρα ρωσικού σφυροκοπήματος στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση την ρωσική οικονομία λόγω των σκληρών κυρώσεων των δυτικών αλλά και σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες να φεύγουν από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα είπε ότι δεν έλαβε δέσμευση από τον Λαβρόφ ούτε για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα και έξω από τη Μαριούπολη, ούτε για μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός για να λυθούν ανθρωπιστικά ζητήματα.

Η λίστα των απαιτήσεων του Λαβρόφ είναι η παράδοση, δεν θα παραδοθεί η Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση και πως ο ίδιος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε συνάντηση ξανά σε αυτό το φόρουμ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση. Έστρεψε τα βέλη του κατά της δύσης λέγοντας ότι προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα. Κατηγόρησε τη Δύση ότι δημιούργησε αυτήν τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς όπως είπε η προσέγγιση της Ρωσίας για αποστρατιωτικοποιηση της Ουκρανίας αρχίζει να γίνεται κατανοητή όπως δείχνουν οι δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Ρωσίας να επιτεθεί σε άλλη χώρα και πως η Μόσχα δεν σκόπευε να επιτεθεί ούτε στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr