Για 14 ημέρες ακόμα αντέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, λέει το Λονδίνο

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι μπορούν να συντηρήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους δυνατότητα για ακόμα ένα διάστημα δέκα έως 14 ημερών, γράφει η Daily Mail επικαλούμενη «ανώτερες βρετανικές πηγές άμυνας».

Βρετανική πηγή άμυνας λέει στη Mail ότι οι Ρώσοι έχουν ακόμα δύο εβδομάδες πλήρους επιχειρησιακής δυνατότητας.

Ο μη κατονομασθείς αξιωματούχος ανέφερε: «Η Ουκρανία έχει κάνει τη Ρωσία να τρέχει. Ξεμένουν από έμψυχο δυναμικό και ξεμένουν από ενέργεια. Όσο διατηρούμε την πίεση έχουν δέκα με 14 ημέρες πριν φτάσουν το σημείο κορύφωσης. Τότε είναι που η δύναμη της ουκρανικής αντίστασης θα γίνει μάλλον μεγαλύτερη από την επιθετική δύναμη της Ρωσίας».

Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο Sky News ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία που μετέδωσε η Daily Mirror για τρεις Βρετανούς πρώην στρατιώτες μεταξύ των νεκρών από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στη βάση του Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Όπως είπε, ο κ. Κλέβερλι δεν έχει λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Κάλεσε δε τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία, όπως ορίζει και η επίσημη ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office.

Στην πρωινή ενημέρωση του βρετανικού Υπουργείο Άμυνας γίνεται αναφορά στις πολλαπλές διαδηλώσεις πολιτών στην υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα, όπως και στις πόλεις Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ.

Το ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνει παράλληλα τις πληροφορίες περί «δημοψηφίσματος» που σχεδιάζουν οι Ρώσοι στη Χερσώνα σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν την «αποσχιστική δημοκρατία», όπως και στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

Σημειώνεται ότι στη Χερσώνα χθες οι Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι Ρώσοι απήγαγαν δύο δημάρχους και εγκατέστησαν δική του δήμαρχος στη Μελιτόπολη.

«Η Ρωσία πιθανώς θα κάνει περαιτέρω απόπειρες να υπονομεύσει την ουκρανική δημοκρατία καθώς επιχειρεί να παγιώσει τον πολιτικό έλεγχο της Ουκρανίας», καταλήγει η πρωινή ενημέρωση από το Λονδίνο.

Πηγή: skai.gr