Κινεζικό «όχι» σε κυρώσεις - Κατηγορεί για κακόβουλη παραπληροφόρηση τις ΗΠΑ

Η Κίνα διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters.

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση».

«Δεν επηρεαζόμαστε»

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αρνείται να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση (στην Ουκρανία) και ακόμη λιγότερο επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Ουάνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, το Πεκίνο «αντιτίθεται στην προσφυγή στις κυρώσεις για την επίλυση των προβλημάτων, κυρίως στις μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

«Η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα δικαιώματά της και τα νόμιμα συμφέροντά της», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία. Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι ευθύνονται για αυτή λόγω της «επέκτασης» του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «βαθιά ανησυχητική» την εναρμόνιση «της θέσης της Κίνας με αυτή της Ρωσίας» στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Δευτέρα υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Γιάνγκ Γιετσί, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιος για τη διπλωματία.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά σε ποιο βαθμό η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, είτε πρόκειται για υλική, οικονομική ή χρηματοπιστωτική βοήθεια», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Ενημερώσαμε ξεκάθαρα το Πεκίνο ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία», λόγω των δυτικών κυρώσεων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ