Νέα εβδομάδα απεργιών στη Βρετανία - Φόβοι για μεγάλη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Ως η εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αναστάτωση λόγω απεργιών περιγράφεται αυτή που αρχίζει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως η εβδομάδα με τη μεγαλύτερη αναστάτωση λόγω απεργιών περιγράφεται αυτή που αρχίζει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από Δευτέρα ως Παρασκευή απεργούν οι εξεταστές οδήγησης, ενώ την Τρίτη πραγματοποιείται η δεύτερη 24ωρη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας NHS (πλην Σκωτίας).

Ακολουθούν την Τετάρτη τα πληρώματα ασθενοφόρων σε Αγγλία και Ουαλία και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Την Παρασκευή αρχίζει η πρώτη τετραήμερη απεργία των μελών της συνοριοφυλακής που ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς επίσης και μια νέα 48ωρη απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων.

Την παραμονή των Χριστουγέννων απεργούν οι οδηγοί λεωφορείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ την ίδια ημέρα αρχίζει μία ακόμα απεργία των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του μήνα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί κυρίως για τις απεργίες του νοσηλευτικού προσωπικού και του προσωπικού των ασθενοφόρων, με τον Υπουργό Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ να θέτει τα συνδικάτα προ των ευθυνών τους για την εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού για έκτακτα περιστατικά.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση για «αδιαλλαξία», καθώς δε δέχεται να συζητήσει τα αιτήματα για υψηλότερες αυξήσεις εν μέσω πληθωρισμού που κινείται γύρω στο 11%.

Σε ετοιμότητα για τη στελέχωση θέσεων οδηγών ασθενοφόρων βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις, με στρατιώτες να έχουν εκπαιδευθεί το τελευταίο διάστημα.

Φόβοι για μεγάλη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Την ενεργοποίηση του στρατού έχει προκρίνει η κυβέρνηση και για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σημεία ελέγχου εγγράφων στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας που θα επηρεαστούν από την απεργία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα αεροδρόμια αυτά είναι του Χίθροου και του Γκάτγουϊκ, που εξυπηρετούν το Λονδίνο, του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ, του Κάρντιφ και της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με τους Times, τα σχέδια για την αντιμετώπιση της αναστάτωσης που θα προκληθεί σε αυτά τα αεροδρόμια προβλέπουν την παραμονή των επιβατών που αφικνούνται μέσα στα αεροσκάφη για αρκετή ώρα, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στις αίθουσες αφίξεων.

Επίσης, διατυπώνονται φόβοι ότι η αναμονή στις ουρές εντός των αιθουσών άφιξης μέχρι τον έλεγχο διαβατηρίων ίσως διαρκεί επί περισσότερο από δύο ώρες.

Πέρα από την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση από τις 23 ως τις 26 Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές ταξιδιωτικών εγγράφων θα απεργήσουν στα ίδια αεροδρόμια και από τις 28 ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το οκταήμερο υπολογίζεται ότι θα προσγειωθούν στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια πάνω από 10.000 πτήσεις με περίπου 2 εκατομμύρια επιβάτες.

Εντός της ημέρας συνέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra για να μελετήσει τις επιπτώσεις των απεργιών και πως αυτές μπορούν να μετριαστούν.
 

Πηγή: skai.gr