Ίσως χρειαστεί να ληφθούν "πολύ δύσκολες" αποφάσεις στο μέλλον, λέει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ

Έπειτα από αλλεπάλληλες, ταπεινωτικές υπαναχωρήσεις στις προεκλογικές υποσχέσεις της, οι μέρες της πρωθυπουργού μοιάζουν μετρημένες.

Ο Τζέρεμι Χαντ, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, προειδοποίησε σήμερα ότι μπορεί να χρειασθεί να ληφθούν «πολύ δύσκολες» αποφάσεις στο μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια επιστροφή στη λιτότητα, αφού εγκαταλείφθηκε το οικονομικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας, ο Κουάζι Κουάρτενγκ.

Έπειτα από αλλεπάλληλες, ταπεινωτικές υπαναχωρήσεις στις προεκλογικές υποσχέσεις της, οι μέρες της πρωθυπουργού μοιάζουν μετρημένες.

Ο Χαντ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή μετά τη θύελλα που προκάλεσε στις αγορές το «αναπτυξιακό σχέδιο» του Κουάρτενγκ. Σήμερα παρουσίασε τις «γενικές γραμμές» του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού ο οποίος επισήμως θα ανακοινωθεί στην ολότητά του στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είπε, ίσως χρειαστεί να ληφθούν «πολύ σκληρές» αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και την αύξηση των φόρων – μια πλήρης αποκήρυξη του αρχικού σχεδίου της Τρας. Διαβεβαίωσε όμως ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να στηρίξει τους ευάλωτους».

Η Τρας απουσίαζε από το κοινοβούλιο

Τροφοδοτώντας τις εικασίες για το πολιτικό μέλλον της, η Λιζ Τρας έστειλε την υπουργό Πένι Μόρντοντ, που είναι αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, να απαντήσει στις ερωτήσεις του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος. Λίγο αργότερα, αφού έφτασε στο Γουεστμίνστερ για την ομιλία του Τζέρεμι Χαντ, έγινε γνωστό ότι η απουσία της οφειλόταν στη συνάντηση που είχε με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της ισχυρής «Επιτροπής 1922» του Συντηρητικού Κόμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, επρόκειτο για μια προγραμματισμένη συνάντηση που δεν αφορούσε την τρέχουσα κρίση. Αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε τη βουλευτή Στέλλα Κρίζι να κατηγορήσει την Τρας ότι «κρύβεται άνανδρα κάτω από το γραφείο της».

Η πρωθυπουργός «απλώς δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της», είπε εξάλλου η Άντζελα Ιγκλ, επίσης βουλευτής των Εργατικών.

Κατά την ομιλία του Χαντ στη Βουλή των Κοινοτήτων και τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του οι Εργατικοί βουλευτές, η Τρας παρέμεινε σιωπηλή και ανέκφραστη.

Έχοντας αναλάβει την εξουσία πριν από μόλις 40 ημέρες, κινδυνεύει να γίνει η πιο βραχύβια πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτήν την κρίση τη δημιούργησαν οι Συντηρητικοί στην Ντάουνινγκ Στριτ, όμως την πληρώνει ο απλός λαός», είπε η Ρέιτσερ Ριβς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος. Αναρωτήθηκε επίσης για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν φορολογεί τους παραγωγούς ενέργειας για να χρηματοδοτήσει τη δημοσιονομική στήριξη, λέγοντας ότι φοβάται πως η χώρα θα βιώσει «το σίκουελ της λιτότητας», μετά τις ριζικές περικοπές της δεκαετίας του 2010.

Ο Χαντ είπε στη Βουλή ότι δεν διαφωνεί με την αρχή της επιβολής ενός ειδικού φόρου επί των ακούσιων κερδών και ότι «δεν αποκλείει τίποτα», όμως παράλληλα τόνισε ότι η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας είναι «συγκυριακή» και «πρέπει να προσέχουμε πολύ, ώστε να μην φορολογήσουμε εταιρείες με τρόπο που θα διώξει τους επενδυτές. Για αυτό, είπαμε ότι δεν αποκλείεται τίποτα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας νέας Επιτροπής Οικονομικών Συμβουλών, η οποία θα του παρέχει «γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων ειδικών» στην προσπάθειά του να βγάλει την οικονομία από την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής, η οποία δεν θα έχει καμία εξουσία γύρω από τη χάραξη πολιτικής ή τη λήψη αποφάσεων, θα επιλέγονται (ή θα απομακρύνονται) από τον ίδιο τον Χαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ