Κλείσιμο

Βρετανία: Το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση δεν παραβιάζει το νόμο, υποστηρίζει η Υπ. Εσωτερικών

Η Υπ. Εσωτερικών κα Μπράβερμαν δήλωσε «πολύ βέβαιη» ότι το νομοσχέδιο συνάδει με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ην. Βασιλείου.

Θανάσης Γκαβός

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπράβερμαν υποστήριξε σε πρωινές συνεντεύξεις της πως το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί Παράνομης Μετανάστευσης, που παρουσιάστηκε την Τρίτη προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, δεν παραβιάζει το νόμο.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει την κράτηση για 28 ημέρες δίχως εγγύηση και δικαστική εξέταση μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν σε βρετανικό έδαφος παρατύπως, κυρίως με λέμβους μέσω Μάγχης. Υποχρεώνει δε την υπουργό να προβεί στην ταχύτερη δυνατή απομάκρυνσή τους προς τη χώρα τους ή ασφαλή τρίτη χώρα.

Οι αιτήσεις ασύλου θα υποβάλλονται και θα εξετάζονται μετά από την απέλαση των ανθρώπων αυτών.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη μελλοντική είσοδο και εγκατάσταση στη χώρα για αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Επίσης, θεσπίζεται ένα ετήσιο αριθμητικό για πρόσφυγες που θα γίνονται δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον έχουν ακολουθήσει νόμιμες οδούς εισόδου στη χώρα.

Το νομοσχέδιο δέχεται σφοδρή κριτική ως «απάνθρωπο», «μη λειτουργικό» και «πιθανότατα παράνομο» από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η τελευταία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία», σημειώνοντας ότι στην ουσία η βρετανική κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα σε άσυλο για ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η κα Μπράβερμαν δήλωσε «πολύ βέβαιη» ότι το νομοσχέδιο συνάδει με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ην. Βασιλείου.

«Δεν παραβιάζουμε το νόμο και κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει πει ότι παραβιάζουμε το νόμο. Για την ακρίβεια έχουμε καταστήσει σαφές ότι πιστεύουμε πως είμαστε σύμφωνοι με όλες τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, π.χ. τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, άλλες συμβάσεις στις οποίες υπαγόμαστε», είπε στο Sky News η υπουργός.

Παρόλα αυτά, την Τρίτη στη Βουλή η κα Μπράβερμαν είχε πει πως δεν γνωρίζει αν το νομοσχέδιο είναι πλήρως εντός των συμβάσεων του διεθνούς δικαίου. Επίσης, επιστολή των υφυπουργών της προς βουλευτές ανέφερε πως υπάρχει «πάνω από 50% πιθανότητα» το νομοσχέδιο να μην είναι συμβατό με το νόμο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ενσωματώνει στο βρετανικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: skai.gr