Κλείσιμο

Για ρωσική «παραπληροφόρηση» προειδοποιεί το Λονδίνο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα προειδοποίηση κατά των τακτικών «παραπληροφόρησης» που μετέρχεται η Μόσχα έκανε η βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή τις καταγγελίες περί περιστατικών προβοκάτσιας στο Ντομπάς ώστε να δημιουργηθεί πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Times Radio ο Υφυπουργός Εσωτερικών Ντέιμιαν Χάιντς είπε πως η Δύση πρέπει να «ατσαλωθεί» έναντι της ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Μία μορφή είναι οι παραπλανητικές επιθέσεις προβοκάτσιας. Υπάρχουν κι άλλες μορφές παραπληροφόρησης. Το καθεστώς Πούτιν είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη παραπληροφόρησης και στις ευρύτερες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Πρέπει να ατσαλωθούμε έναντι αυτών. Πρέπει να καταλάβουμε τι μπορεί να έρχεται, τι θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως κάποιου είδους ψευδής αιτιολόγηση για μια επίθεση, για μια εισβολή και να μην παίρνουμε όλα όσα λένε τόσο μετρητοίς», δήλωσε ο κ. Χάιντς.

Σε άλλη συνέντευξή του, στο Sky News, ο Βρετανός υφυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Η απειλή είναι εκεί», προειδοποίησε. «Μπορεί να επίκειται (η εισβολή) ή μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω, αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς που μπορεί να επιλέξει τη στιγμή, αλλά πρέπει να σταθούμε δυνατοί, ώμο με ώμο με τους φίλους μας στην Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσουν την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία.