Προαναγγελίες περικοπής φόρων από τον Τζόνσον: «Θα ξεπεράσουμε την ακρίβεια»

Οι πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες του Βρετανού Πρωθυπουργού αφορούσαν τη διευκόλυνση ενοίκων δημοτικών και άλλων επιδοτούμενων κατοικιών να αγοράσουν εν τέλει το σπίτι στο οποίο ζουν.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στις προκλήσεις που δημιουργεί η ακρίβεια στα βρετανικά νοικοκυριά αναφέρθηκε σε ομιλία του από το Μπλάκπουλ ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Σημείωσε πως η χώρα αυτή τη στιγμή κινείται «κόντρα στον άνεμο» με παγκόσμιες πιέσεις να οδηγούν στις ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα, όπως τα απόνερα της πανδημίας «και η επιθετικότητα του Πούτιν».

«Θα το ξεπεράσουμε, ακριβώς όπως ξεπεράσαμε την πολύ μεγαλύτερη πρόκληση του Covid», είπε ο κ. Τζόνσον.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα προανήγγειλε ανακοινώσεις για περικοπές φόρων. Όπως σχολίασε, το αυξημένο φορολογικό βάρος επί βρετανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μια «εκτροπή» και πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει όταν είναι «λογικό» να συμβεί.

Οι πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες του Βρετανού Πρωθυπουργού αφορούσαν τη διευκόλυνση ενοίκων δημοτικών και άλλων επιδοτούμενων κατοικιών να αγοράσουν εν τέλει το σπίτι στο οποίο ζουν και τη βοήθεια προς δικαιούχους επιδόματος ενοικίου να αποκτήσουν πρόσβαση σε στεγαστικό δάνειο.

Επίσης, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να εγγυηθεί την κατασκευή 300.000 σπιτιών το χρόνο έως τα μέσα της δεκαετίας, μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στο προεκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος.