«Πληγωμένος νικητής» ο Μπόρις Τζόνσον - Σχεδιάζει ανασχηματισμό

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα μιλούν σήμερα για μία «ρηχή νίκη» και για έναν «πληγωμένο νικητή», με πολιτικούς σχολιαστές, αντάρτες Συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός είναι «πολιτικά τελειωμένος».

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Να αφήσει πίσω του την εσωκομματική διαδικασία μομφής που είδε να τον καταψηφίζουν 148 Συντηρητικούς βουλευτές, δηλαδή το 41,2% της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, επιχειρεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αντέδρασε στη νίκη του στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, κατά την οποία έλαβε τη στήριξη 211 βουλετών, κάνοντας λόγο για «πειστικό και αποφασιστικό» αποτέλεσμα.

Στο πρωινό υπουργικό συμβούλιο θα πει στα μέλη της κυβέρνησής του ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη προόδου στα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους πολίτες, όπως η ανάγκη για ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης στα νοικοκυριά, η ταχύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η ασφάλεια στους δρόμους και η αναβάθμιση όλων των περιοχών της χώρας.

«Είμαστε στο πλευρό του σκληρά εργαζομένου βρετανικού λαού και θα συνεχίσουμε με τη δουλειά μας», ήταν το πρωινό μήνυμα του κ. Τζόνσον.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει έναν ανασχηματισμό, καθώς και οικονομικές εξαγγελίες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία και «να τραβήξει μια γραμμή» κάτω από την εσωκομματική αντιπαράθεση, όπως το έθεσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ.

Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα μιλούν για μία «ρηχή νίκη» και για έναν «πληγωμένο νικητή», με πολιτικούς σχολιαστές, αντάρτες Συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός είναι «πολιτικά τελειωμένος».

Η στήριξη του μεγέθους του 58,8% από την κοινοβουλευτική ομάδα του επισημαίνεται ότι είναι ασθενέστερη από το αντίστοιχο 63% με το οποίο είχε κερδίσει η Τερέζα Μέι την ψήφο εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο του 2018. Η κα Μέι παρόλα αυτά υποχρεώθηκε εν τέλει σε παραίτηση μετά από έξι μήνες.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ με άρθρο του στους Times σχολιάζει ότι «αν και ο Τζόνσον επέζησε τη νύχτα, το πλήγμα που έχει γίνει στην πρωθυπουργία του είναι σοβαρό».

Προσθέτει πως η απόρριψη του Μπόρις Τζόνσον από το κόμμα είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που έχει υποστεί και αντέξει οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης των Τόρις. «Βαθιά μέσα του θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και να στρέψει το μυαλό του στην εξόδό του με έναν τρόπο που γλιτώνει το κόμμα και τη χώρα από τέτοιες αγωνίες και αβεβαιότητες», καταλήγει ο κ. Χειγκ.

Ο πρώην διεκδικητής της ηγεσίας των Τόρις Ρόρι Στιούαρτ επισήμανε ότι αν αφαιρεθούν οι ψήφοι όλων των μελών της κυβέρνησης, τότε προκύπτει πως περίπου το 75% των βουλευτών των πίσω εδράνων των Συντηρητικών έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Συντηρητικός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας Τομπάιας Έλγουντ σχολίασε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «δεν είναι ήττα, αλλά δεν είναι και νίκη», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αναβολή εκτέλεσης».

Ο κ. Έλγουντ δήλωσε επίσης ότι το αρμόδιο για την τήρηση του καταστατικού κομματικό όργανο, η Επιτροπή 1922, εξετάζει αλλαγή του κανονισμού ώστε να μειωθεί ο χρόνος των 12 μηνών που πρέπει να παρέλθει ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να αμφισβητήσουν ξανά τον ηγέτη του κόμματος με διαδικασία μομφής σαν αυτή της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της ήσσονος αντιπολίτευσης σερ Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το κόμμα του υποβάλλει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση μομφής κατά προσωπικά του Πρωθυπουργού.

Για να συζητηθεί μια τέτοια πρόταση και για να διεξαχθεί ψηφοφορία συνήθως απαιτείται ευρύτερη στήριξη από την αντιπολίτευση. Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγαν μέσω της αναπληρώτριας ηγέτιδος Άντζελα Ρέινερ να δεσμευθούν είτε για στήριξη της πρότασης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είτε για κατάθεση πρότασης μομφής κατά ευρύτερα της κυβέρνησης.