Η Λιζ Τρας ανησυχεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει 10 χρόνια

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ως «στρατηγική επιτακτική ανάγκη» για τη Δύση περιέγραψε τη νίκη των Ουκρανών κατά των Ρώσων η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, η οποία έθεσε ως στόχο την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και κάλεσε σε ενίσχυση των αμυνόμενων με άρματα μάχης και αεροσκάφη.

Στη βαρυσήμαντη ομιλία της στο ετήσιο δείπνο του λόρδου δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου στο Mansion House τη νύχτα της Τετάρτης, ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών, η κα Τρας είπε πως η Βρετανία «πάντα αντιστεκόταν στους νταήδες» και πάντα έπαιρνε ρίσκα, επομένως είναι διατεθειμένη να είναι «τολμηρή» ως προς την Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος, είναι ο πόλεμος όλων, διότι η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιτακτική ανάγκη για όλους μας», τόνισε, σχολιάζοντας ότι μια νίκη του Πούτιν θα φέρει «ανείπωτη δυστυχία» στην Ευρώπη, η οποία δε θα ξαναένιωθε ασφαλής.

«Βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα - να ψάχνουμε βαθιά στα οπλοστάσιά μας, να αυξήσουμε την παραγωγή, πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», συνέχισε η Υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να επεκταθούν και οι κυρώσεις «ώστε να μην έχει πουθενά να πάει ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο - και αυτό σημαίνει διακοπή εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μια και καλή».

Προσδιορίζοντας για πρώτη φορά με σαφή τρόπο το στόχο που θέτει το Λονδίνο για την έκβαση του πολέμου, η κα Τρας είπε: «Αυξάνουμε τις προσπάθειές μας. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να ωθήσουμε τη Ρωσία έξω από ολόκληρη την Ουκρανία», αναφορά που έχει ερμηνευθεί από Βρετανούς πολιτικούς σχολιαστές ως πρόθεση απώθησης της Ρωσίας και από το Ντονμπάς και από την Κριμαία.

Σύμφωνα με τους Times, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πιστεύει πως είναι ρεαλιστικό σενάριο η συνέχιση του πολέμου για πέντε ή ακόμα και για δέκα χρόνια. Στην ομιλία της έκανε μόνο λόγο για ανάγκη προετοιμασίας για έναν πόλεμο «μακράς διαρκείας», προειδοποιώντας και για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής σε άλλες χώρες, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

Στο σημείο αυτό είπε πως μαζί με τις χώρες αυτές, η Δύση πρέπει να διασφαλίσει πως και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν την ανθεκτικότητα και τις ικανότητες «να διατηρήσουν την κυριαρχία και την ελευθερία τους», σχολιάζοντας ότι «η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ είναι ιερή».

Κάλεσε δε τα μέλη της Συμμαχίας να αντιμετωπίζουν το στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ως το πάτωμα και όχι ως ταβάνι.

Συμπλήρωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να γίνει «καταλύτης για ευρύτερη αλλαγή» της γεωπολιτικής προσέγγισης της Δύσης, με στηρίγματα τη στρατιωτική και οικονομική ασφάλεια και με ισχυρότερες διεθνείς συμμαχίες των ελεύθερων εθνών.

Η κα Τρας, πάντα σύμφωνα με τους Times, φέρεται να ανησυχεί επίσης για τη χρήση τακτικών πυρηνικών ή χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Όπως είπε στο Mansion House, η σημερινή Ρωσία είναι λιγότερο αξιόπιστη και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς οι Σοβιετικοί ηγέτες τουλάχιστον περίμενε κανείς ότι θα ενεργούσαν «με κάποιο βαθμό λογικής» και ότι θα αποκλιμάκωναν εντάσεις όταν τους αντιμετώπιζε η Δύση. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει με τον Πούτιν, είπε η υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν ανεξέλεγκτο παίκτη που δεν ενδιαφέρεται για τα διεθνή ήθη.

Στην ομιλία της τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει υποδοχή προσφύγων, διάθεση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών και διατήρηση της ουκρανικής οικονομίας στη ζωή, αλλά και να εξασφαλιστεί πως το καθεστώς Πούτιν «θα λογοδοτήσει για τα απαίσια εγκλήματα που έχει διαπράξει».

Όπως συμπλήρωσε η κα Τρας, «όταν τα όπλα επιτέλους σιγήσουν στην Ουκρανία, σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε πως το Κίεβο έχει τους πόρους που χρειάζεται να διατηρήσει την ασφάλεια, να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις και να ξαναχτίσει».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε συνεργασία με την Πολωνία ώστε να αποκτήσει η Ουκρανία όπλα επιπέδου ΝΑΤΟ, αλλά και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους συμμάχους για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για τη χώρα. «Η Ουκρανία δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από μια διεθνή προσπάθεια-ορόσημο ώστε να οικοδομήσει ξανά τις πόλεις της, να επανενεργοποιήσει τις βιομηχανίες της και να διασφαλίσει την ελευθερία της μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης την Κίνα, με αφορμή τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, ότι η εμπορική σχέση της με τη Βρετανία και η οικονομική πρόσβαση στη Δύση «πρέπει να κερδηθεί». Τη συμπεριέλαβε μαζί τη με Ρωσία στις επιθετικές χώρες που βλέπουν τη γεωπολιτική δύναμη της οικονομίας ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας επενδύσεις και χρέος ως μέσο ελέγχου και εξαναγκασμού.

«Η Κίνα δεν είναι άτρωτη. Δε θα συνεχίσει να υψώνεται αν δεν παίζει με τους κανόνες. Η Κίνα χρειάζεται το εμπόριο με το G7. Αντιπροσωπεύουμε περίπου το μισό της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουμε επιλογές», προειδοποίησε το Πεκίνο η κα Τρας.

Πηγή: skai.gr