Κλείσιμο

Βρετανία: Κίνδυνος «λουκέτου» σε χιλιάδες παμπ, λόγω των λογαριασμών ενέργειας

Ο Βρετανικός Σύνδεσμος Ζύθου και Παμπ προειδοποεί ότι χωρίς κρατική βοήθεια οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι «αναπόφευκτες», σε έναν τομέα που εργοδοτεί 940.000 ανθρώπους.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Χιλιάδες παμπ στη Βρετανία είναι αντιμέτωπες με την προοπτική λουκέτου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, προειδοποίησε αρμόδιος οργανισμός.

Με επιστολή προς τη Λιζ Τρας και τον Ρίσι Σούνακ, τους δύο υποψηφίους διαδόχους του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ο Βρετανικός Σύνδεσμος Ζύθου και Παμπ προειδοποεί ότι χωρίς κρατική βοήθεια οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι «αναπόφευκτες», σε έναν τομέα που εργοδοτεί 940.000 ανθρώπους.

Επίσης, οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων του χώρου στις οποίες ανήκουν σχεδόν οι μισές από τις 47.000 παμπ της χώρας, αναφέρουν πως λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τους ενοικιαστές που λειτουργούν αυτές τις παμπ περί κλεισίματος, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ενέργειας.

Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις στη Βρετανία δεν καλύπτονται από όριο στη χρέωση που μπορούν να επιβάλλουν οι εταιρείες ενέργειας ανά κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος ενέργειας που καταναλώνουν κάποιες παμπ έχει πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας παμπ Greene King, Νικ Μακένζι, δήλωσε πως το ενεργειακό πλήγμα έρχεται μετά από μια τρομερά δύσκολη διετία για τον τομέα λόγω της πανδημίας.

«Ενώ η κυβέρνηση έχει εισαγάγει μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά με αυτή την άνοδο στις τιμές, οι επιχειρήσεις καλούνται να την αντιμετωπίσουν μόνες τους και το φθινόπωρο τα πράγματα απλά θα γίνουν χειρότερα», είπε ο κ. Μακένζι.

Την ίδια ώρα, στελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να βοηθήσει τους διευθυντές των σχολείων και τις αρμόδιες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αυξημένου κόστους ενέργειας και των αυξήσεων στους μισθούς του προσωπικού εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

Οι κατά τόπους αρμόδιοι για τη λειτουργία των σχολείων και για τη διαχείριση του προϋπολογισμού που τους διανέμεται, προειδοποιούν ότι αν δε λάβουν πρόσθετα κρατικά κονδύλια ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, τότε ίσως υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, να αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη ή να προβούν σε περικοπές στη διδακτέα ύλη.

Τα σχολεία, όπως και οι επιχειρήσεις, δεν καλύπτονται από το πλαφόν χρεώσεων ανά κιλοβατώρα ενέργειας που ισχύει για τα βρετανικά νοικοκυριά.