Λιζ Τρας: Θα εγκρίνει νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, αν γίνει πρωθυπουργός

Το επιτελείο της νυν Υπουργού Εξωτερικών προσπαθεί να καταρτίσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μετά από την προαναγγελία αύξησης των χρεώσεων ενέργειας για ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό σε 3.549 λίρες το χρόνο.

του Θανάση Γκαβού

Την έγκριση μιας σειράς νέων αδειών γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα σχεδιάζει η Λιζ Τρας, η επικρατέστερη διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους Times, θα είναι μία από τις πρώτες ενέργειές της ως πρωθυπουργός στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

Το επιτελείο της νυν Υπουργού Εξωτερικών προσπαθεί να καταρτίσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας μετά από την προαναγγελία αύξησης των χρεώσεων ενέργειας για ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό σε 3.549 λίρες το χρόνο.

Την υλοποίηση του σχεδίου επίτευξης ενεργειακής επάρκειας το επόμενο διάστημα φέρονται να έχουν αναλάβει ο νυν Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουάσι Κούαρτενγκ και ο Υφυπουργός Ευκαιριών του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ, αμφότεροι εκ των στενότερων συμμάχων της κ. Τρας.

Η προσέγγισή τους έχει διττό στόχο, από τη μία την αύξηση εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και από την άλλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κούαρτενγκ θεωρείται ως ο επικρατέστερος Υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση της Λιζ Τρας και ο κ. Ρις-Μογκ πιθανός Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας.

Το σχέδιο για την αύξηση των γεωτρήσεων πιστεύεται ότι περιλαμβάνει την έκδοση 130 νέων αδειών. Ο τελευταίος γύρος αδειοδοτήσεων το 2019 κατέληξε στη χορήγηση 113 αδειών.

Η Λιζ Τρας πιστεύεται ότι θα ζητήσει επίσης από τις εταιρείες ενέργειας να επενδύσουν στις υπάρχουσες πλατφόρμες εξόρυξης ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οργανισμού Offshore Energies UK, η Βόρεια Θάλασσα περιέχει ακόμα κοιτάσματα περίπου 15 δισεκατομμυρίων βαρελιών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ετήσια κατανάλωση υδρογονανθράκων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

Η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα έφτασε στο αποκορύφωμα της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να εξορύσσονται κάθε μέρα. Έκτοτε η παραγωγή έχει πέσει σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως αν και με ενδείξεις αύξησης παραγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνετέλεσε στην για πρώτη φορά μηδενική εισαγωγή καυσίμων από τη Ρωσία το μήνα Ιούνιο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, πάντως, έχουν εδώ και μήνες ζητήσει από τον Υπουργό Ενέργειας να μην επιτρέψει περαιτέρω εξορύξεις στη Βόρεια Θάλασσα και να στραφεί η χώρα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έκτοτε το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε έναν ιστορικό καύσωνα με το θερμόμετρο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Λιζ Τρας δέχεται έντονη κριτική διότι δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρεια τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας σε περίπτωση που όντως κερδίσει την κούρσα διαδοχής από τον Ρίσι Σούνακ την προσεχή Δευτέρα, όταν και θα ανακοινωθεί ο νέος/η νέα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: skai.gr