«Αδιανόητο» να μη βοηθήσει η Βρετανία τη Φινλανδία αν δεχθεί επίθεση, είπε ο Υπ. Άμυνας Γουάλας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως δεδομένη περιέγραψε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Φινλανδία σε περίπτωση που η σκανδιναβική χώρα δεχόταν κάποια επίθεση από τη Ρωσία ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Η στήριξη αυτή θα δινόταν ακόμα και χωρίς τα κράτη αυτά να έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του από την πόλη Νιίσαλο, ο κ. Γουάλας είπε: «Είναι αδιανόητο η Βρετανία να μην ερχόταν προς στήριξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας αν δέχονταν ποτέ επίθεση».

Όπως σημείωσε, ακόμα και χωρίς κάποια «μεγάλη επίσημη συμφωνία», η βοήθεια θα προσφερόταν στη βάση του ότι πρόκειται για ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες η Βρετανία μοιράζεται κοινές αξίες και ιστορία.

Επομένως, συμπλήρωσε, η βοήθεια θα παρεχόταν ανεξαρτήτως του σε ποιο στάδιο θα βρίσκονταν οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ως προς την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Μπεν Γουάλας αρκέστηκε να πει ότι εναπόκειται στην ίδια, ως ελεύθερη χώρα, να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να γίνει μέλος.

Σε ένα σχόλιο για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως «αυτό που έχουμε μάθει είναι πως ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν αξίζει τα λεφτά του συνολικά, καθώς για την ώρα διαλύεται από φθηνά drone και από κακή ηγεσία».

Πηγή: skai.gr