Βρετανία: Έκπτωση στους λογαριασμούς έναντι εξοικονόμησης ενέργειας προσφέρεται για δεύτερη ημέρα

Στόχος της σημερινής προσφοράς είναι η εξοικονόμηση έως και 341 μεγαβάτ ενέργειας στη μιάμιση ώρα διάρκειας του προγράμματος

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για δεύτερη συνεχή ημέρα η εταιρεία National Grid που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Βρετανία προσφέρει σε νοικοκυριά έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος αν κρατήσουν κλειστές ενεργοβόρες συσκευές κατά την απογευματινή ώρα αιχμής.

Τα νοικοκυριά με έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ανταμειφθούν με έκπτωση τριών λιρών ανά κιλοβατώρα που θα εξοικονομήσουν από τις 4.30 έως τις 6 το απόγευμα τοπική σήμερα Τρίτη.

Η ίδια προσφορά ίσχυσε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, στο διάστημα 5-6μμ, στο πλαίσιο της «υπηρεσίας ευελιξίας ζήτησης».

Στόχος της σημερινής προσφοράς είναι η εξοικονόμηση έως και 341 μεγαβάτ ενέργειας στη μιάμιση ώρα διάρκειας του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να εφαρμοστεί ακόμα δέκα φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο διαχειριστής του δικτύου επανέλαβε πως το μέτρο ενεργοποιείται όχι λόγω ανεπαρκών αποθεμάτων ενέργειας, αλλά «προληπτικά, ώστε να διατηρηθεί το περιθώριο πλεονάζουσας δυνατότητας κατανάλωσης που απαιτείται».

Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας των τελευταίων ημερών οφείλεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και στην πτώση παραγωγής αιολικής ενέργειας λόγω άπνοιας.

Ο υδράργυρος τη νύχτα της Δευτέρας υποχώρησε στους -9,8 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, αν και στη συνήθως πιο παγωμένη Σκωτία η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στους 12 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: skai.gr