Qatargate: O Κοτσολίνο αποποιήθηκε την βουλευτική του ασυλία - Δηλώνει αθώος

"Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζόρτζι και Παντσέρι", δήλωσε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο Ιταλός κεντραριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποποιήθηκε την βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Qatargate.

Ο Κοτσολίνο πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι "πολύ γενικού περιεχομένου" και υποστήριξε ότι ουδέποτε δωροδοκήθηκε με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

"Αγνοώ πλήρως τις δραστηριότητες των κύριων Τζόρτζι και Παντσέρι", δήλωσε ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο Κοτσολίνο υπογράμμισε, τέλος, ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από τον βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πριν από κρίσιμη ψηφοφορία που αφορούσε το Κατάρ, δεν είχε λάβει την έγκρισή του και ότι "αντιθέτως, ο ίδιος υπερψήφισε τροπολογίες οι οποίες στιγμάτιζαν την όλη πολιτική του Κατάρ".

Στις 31 Ιανουαρίου η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα ψηφίσει για την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι συνήγοροι της κόρης του Παντσέρι προσφεύγουν κατά της έκδοσής της στο Βέλγιο

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, της Σίλβια Παντσέρι, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης κατά της απόφασης έκδοσης της πελάτισσάς τους στο Βέλγιο, η οποία ελήφθη από το εφετείο της Μπρέσια.

Ανάλογη προσφυγή έχει κατατεθεί και κατά της απόφασης έκδοσής της συζύγου του Παντσέρι, της Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Οι δύο αυτές υποθέσεις αναμένεται να εξετασθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς της Μπρέσια, πάντως, οι συνθήκες κράτησης στις βελγικές φυλακές δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που είχαν αμφισβητήσει οι δικηγόροι της Σίλβια Παντσέρι και της μητέρας της.

Καταθέτει σήμερα ο Παντσέρι σε μυστική τοποθεσία

Στον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου Qatargate Αντόνιο Παντσέρι, στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον της υπόθεσης καθώς σήμερα αναμένεται να καταθέσει στις βελγικές αρχές για όσα γνωρίζει.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, καθώς ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής έχει έχει κάνει συμφωνία μεταμέλειας με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι θα καταθέσει στις βελγικές αρχές, σε μυστική τοποθεσία ενώ έχει δεσμευθεί να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει για τις οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τα ονόματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δωροδοκήθηκαν.

Οι συνήγοροι του Παντσέρι, οι κ.κ. Λοράν Κένς και Μαρκ Ουιτεντέλ σε συνέντευξή τους στη βελγική εφημερίδα L’Echo ανέφεραν ότι τόσο ο ομοσπονδιακός δικαστής όσο και η αστυνομία θα μπορέσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αντόνιο Παντσέρι με τον Λοράν Κενς να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο του. Είναι απόλυτα ενημερωμένος από τις αρχές. Τον έχουμε συμβουλέψει σχετικά και γνωρίζει τα θέματα» ενώ, ο Μαρκ Ουιτεντέλ προσέθεσε ότι «εγγυάται ότι θα πει όλη την αλήθεια».

Οι δικηγόροι του Παντσέρι δήλωσαν με βεβαιότητα ότι θα πει στην αλήθεια καθώς «δεν έχει πλέον κανένα συμφέρον να λέει ψέματα». Πρόσθεσαν ωστόσο ότι η συμφωνία που έγινε «δεν υπονοεί ότι δίνει ονόματα, ούτε πόσα ονόματα ούτε την έκταση των αποκαλύψεων… Είναι εντελώς ελεύθερος να εκφραστεί αρκεί να πει την αλήθεια».

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ο Αντόνιο Παντσέρι ανέφερε το όνομα του Μαρκ Ταραμπέλλα ενώπιον των δικαστών και τα ποσά που του είχε καταβάλει, ο κ. Κενς είπε: «Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Αυτό θα το πει στους ανακριτές και όχι στον τύπο. Το μόνο που ήθελε να εκφράσει δημόσια είναι για τη Μαρί Αρένα που δεν διώκεται για την υπόθεση».
«Ο κ. Παντσέρι κατηγορεί τον εαυτό του γιατί είχαν σχέση (φιλική) σε πολιτικό επίπεδο και σε φιλικό. Είχε δάκρυα στα μάτια. Κατηγορεί τον εαυτό του γιατί υπάρχουν πολιτικές συνέπειες για αυτή την φίλη που τον εμπιστεύτηκε. Επίσης κατηγορεί τον εαυτό του για τη γυναίκα και την κόρη του, κατηγορεί τον εαυτό του για τους αγαπημένους του» προσέθεσε.

Αναφορικά με το πότε θα μπορούσε να αναγνωριστεί αυτό το καθεστώς «μετάνοιας», ο κ. Κενς σημείωσε ότι «ο κ. Παντσέρι πρέπει να μιλήσει και να δείξει εμπιστοσύνη στους ανακριτές και οι αρχές αντιληφθούν ότι λέει πράγματα που ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εκ πρώτης όψεως, το συμβούλιο θα πρέπει να αποφανθεί για αυτό το μνημόνιο σε περίπου ένα χρόνο».

Επίσης, την Πέμπτη ενώπιον των βελγικών αρχών θα βρεθεί ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φρατζέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει στη δήλωσή του, ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Spiegel χαρακτηρίζει κορυφή του παγόβουνου τις αποκαλύψεις για το Qatargate και μετά τη μελέτη 1.300 εσωτερικών εγγράφων, επισημαίνει ότι η οργάνωση του Παντσέρι κατάφερε να δρα ανενόχλητη, παίρνοντας μίζες από Κατάρ, Μαρόκο, Μαυριτανία και ίσως από τη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, το Politico γράφει, ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή, η Μανταλένα, προσπαθεί να διαγράψει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της, από τo μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ