Κλείσιμο

Βρετανία: 55 εκ. λίρες σε έρανο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και επέκταση στη διάρκεια της βίζας τους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στα 55 εκατομμύρια λίρες (67 εκ. ευρώ) ανήλθε το ποσό που συγκεντρώθηκε κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) πρώτη ημέρα του εράνου που οργανώνει η Επιτροπή Επείγουσας Ανάγκης για Καταστροφές (DEC) στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ουκρανούς πολίτες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Πρόκειται για σύμπραξη 15 κορυφαίων βρετανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων που ενεργοποείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε άλλες χώρες και έχει την πλήρη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης.

Το πόσο περιλαμβάνει δωρεές μεταξύ άλλων από τη βασίλισσα Ελισάβετ και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, καθώς βέβαια επίσης από χιλιάδες κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα 20 εκατομμύρια λίρες έχουν προσφερθεί από τη βρετανική κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί να διπλασιάσει το πόσο αυτό όταν συγκεντρώνονταν από τις αρχικές δωρεές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DEC Σαλίζ Σαΐντ μετέφερε την ευγνωμοσύνη των ιθυνόντων για την «τεράστια γενναιοδωρία» των Βρετανών. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ανάγκες των Ουκρανών είναι πολύ μεγάλες και ζήτησε από τον κόσμο να συνεχίσει να προσφέρει.

Επιμέρους εράνους έχουν ξεκινήσει και οργανώσεις της ουκρανικής και άλλων κοινοτήτων στη Βρετανία. Μόνο ο κεντρικός έρανος στον Καθεδρικό Ελληνοκαθολικό Ναό των Ουκρανών στο κεντρικό Λονδίνο είχε συγκεντρώσει στην αρχή της εβδομάδας πάνω από 800.000 λίρες.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η βίζα που θα χορηγείται σε Ουκρανούς πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να ενωθούν με συγγενείς που ζουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τελικά τριετή διάρκεια και όχι διάρκεια 12 μηνών όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Πηγή: skai.gr