Βασιλιάς Κάρολος Γ΄: Η πιθανή ημερομηνία και τα σχέδια για την στέψη του

Οι αλλαγές και οι περικοπές που θέλει να κάνει ο νέος βασιλιάς 

Η Βρετανία έχει αλλάξει σελίδα στην ιστορία της καθώς πλέον, μετά από 70 χρόνια, έχει βασιλιά και αλλαγμένο εθνικό ύμνο. Ο Κάρολος ανακηρύχθηκε βασιλιάς αμέσως μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά η μεγαλοπρεπής θρησκευτική τελετή στέψης στο Αββαείο του Ουέστμινστερ δεν έχει γίνει ακόμα – ούτε έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ημερομηνίας. 

Ωστόσο,σύμφωνα με το Sky News, αναλυτές πιστεύουν ότι η τελετή θα γίνει την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι του επόμενου έτους για δύο λόγους: 
Α) θα έχει περάσει εύλογο διάστημα πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας και 
Β) ο βασιλιάς σκέφτεται να γίνει η τελετή στέψης του στις 2 Ιουνίου, στην 70η επέτειο της στέψης της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου 1953. 

Η στέψη της Ελισάβετ ήταν το πρώτο γεγονός που προβλήθηκε σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση και κόστισε στο κράτος (και στον λαό) 46 εκατομμύρια σημερινές λίρες – σχεδόν 53 εκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με βασιλική πηγή στη Daily Mirror, ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας σκοπεύει να έχει μία πιο «λιτή» και οικονομική τελετή, καθώς έχει επίγνωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Η Telegraph ανέφερε επίσης ότι η τελετή του Βασιλιά «θα είναι πιο σύντομη σε διάρκεια, μικρότερη, λιγότερο δαπανηρή και πιο αντιπροσωπευτική για διαφορετικές κοινοτικές ομάδες και θρησκείες».

Ωστόσο, θα τηρηθεί στο ακέραιο ο ιερός, θρησκευτικός χαρακτήρας της τελετής όπου ο νέος ηγεμόνας χρίζεται και δίνει τον όρκο του ενώπιον του Θεού και της χώρας του. 

Ο Κάρολος, όπως και η μητέρα του, θα στεφθεί με το αυτοκρατορικό στέμμα του Αγίου Εδουάρδου – το Στέμμα με το περιβόητο διαμάντι Koh-i-Noor που «κουβαλάει» μια κατάρα: ινδουιστικό κείμενο του 14ου αιώνα αναφέρει ότι «εκείνος που έχει αυτό το διαμάντι θα κατέχει τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει και όλες τις συμφορές του. Μόνο ο Θεός ή η γυναίκα μπορεί να το φορέσει ατιμώρητα». 

Πάντως, σίγουρα η βασιλεία του Κάρολου δεν προβλέπεται μακρά καθώς – στην στέψη του - ο νέος βασιλιάς θα είναι 74 ετών – θα γίνει μάλιστα ο γηραιότερος άνδρας που θα στεφθεί μονάρχης. Ο προηγούμενος ήταν ο Γουλιέλμος Δ’, ο οποίος στέφθηκε σε ηλικία 64 ετών το 1830 και βασίλεψε 7 χρόνια.

Πηγή: skai.gr